Friesland hard op weg als meest circulaire regio van Europa

LEEUWARDEN – De gastvrijheidssector in Friesland bundelt de krachten en deelt kennis en ervaring om een duurzame vakantiebestemming te zijn. Vandaag was het Gastvrije Circulaire Congrestival in Leeuwarden met zo’n honderd betrokken partijen uit de provincie. Tijdens de middag werd mooi duidelijk hoe betrokken en actief de sector is; toeristische ondernemers, brancheorganisaties, onderwijs en provincie zetten zich in om de circulaire ambitie in te vullen.

Foarrinners yn Fryslân

Het Congrestival was vooral gericht op ondernemers uit de gastvrijheidssector. De bezoekers werden getrakteerd op workshops en presentaties met onderwerpen als biodiversiteit, tegengaan van voedselverspilling en ontwikkelmogelijkheden.

Toch stond vooral de actieve ondernemer zelf in het middelpunt: er was een groep ondernemers die de afgelopen maanden een duurzaam ontwikkeltraject hebben doorlopen om de eigen bedrijfsvoering meer te verduurzamen. Zo waren er maar liefst vijf ondernemers die een Green Key Gold certificaat kregen en acht ondernemers met een Koploper certificaat. De ondernemers vormen met andere duurzame ondernemers de ‘Foarrinners’.

Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder benadrukte hoe grutsk ze is op de energie die aanwezig is in de sector. ‘Het is mooi om te zien hoe gemotiveerd al deze ondernemers zijn. Zo geven we samen met elkaar invulling aan de ambitie om een circulaire regio te zijn.’

Laten zien wat je doet

Naast de ontwikkeling van de sector zelf is het laten zien aan je gast wat je doet een belangrijke stap. Reizigers hebben een groeiende interesse en motivatie om tijdens de vakantie een lage footprint achter te laten. Ze kiezen daarbij steeds vaker voor een duurzame accommodatie en bestemming.

De organiserende partijen zetten zich gezamenlijk met ondernemers in om te laten zien wat Friesland te bieden heeft als duurzame vakantiebestemming.

Alle Foarrinners yn Fryslân als ook inspiratie en informatie over circulair ondernemen is te zien via www.circulairgastvrij.frl

Provincie Fryslân, Vereniging Circulair Friesland, Toeristische Alliantie Friesland en Merk Fryslân werken samen aan deze gezamenlijke ambitie.

Bron Visit Friesland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *