Friese mediacoöperatie in oprichting

LEEUWARDEN – Bert de Jong, journalist en verhalenmaker en voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, start in januari van met de Friese Mediacoöperatie. Het moet het antwoord zijn op de verschraling van de regionale nieuwsgaring.

De Friese Mediacoöperatie wordt een platform waar freelance journalisten op kunnen publiceren. Het platform wordt gratis toegankelijk en aan lezers wordt een bijdrage gevraagd om de nieuwsvoorziening in stand te kunnen houden, want uiteindelijk kan het nieuws natuurlijk nooit gratis zijn.

Er wordt steeds meer bezuinigd door de mediaconcerns en de bezuiniging treft ook de redacties. En dat, terwijl juist de journalisten de ogen en de oren van de samenleving zijn. Hun waakhondfunctie is van grote waarde, al weet niet elke overheid dat te waarderen. Op Ameland laat een raadslid weten dat we de locale media maar moeten negeren en het college presteert het zelfs om in haar collegeprogramma te schrijven dat het misschien wel tijd wordt voor een eigen onafhankelijk nieuwsmedium. Nooit kan een nieuwsmedium van de gemeente Ameland onafhankelijk zijn. Dat ligt niet aan de gemeente maar dat ligt aan het feit dat voorlichters, ook die van Ameland, de wereld mooier voorstellen dan hij in werkelijkheid is. Het is armoe dat veel lokale nieuwsbladen bij de gratie van de persberichten van voorlichters bestaan. Het klakkeloos overnemen van die berichten levert een vertekend beeld op van de gang van zaken in een gemeente. Gemeente en media horen elk hun eigen rol te pakken.

Journalisten, ook die van de lokale en regionale media, zijn het die duistere praktijken aan het licht kunnen brengen, die onthullen, die de kleine werelden doen verbazen, die vragen stellen en discussie op gang brengen, die een platform vormen en die andere dingen schrijven dan de bestuurders voorzeggen. In nog maar heel weinig Friese gemeenten zit er een journalist bij de raadsvergaderingen en dat moet worden beschouwd als een verarming. De media, ook de lokale als ze de middelen krijgen om hun werk te doen, laten dikwijls zien dat het anders in elkaar zit dan dat mensen aan de macht willen doen geloven.

Zoals persberichten nooit uit een betrouwbare bron komen, omdat ze het belang van een organisatie uitdragen, kan een college nooit een onafhankelijke nieuwsvoorziening uitbaten. De scheiding der machten is de basis voor een goed werkende democratie. De Friese Mediacoöperatie kan daarin een bijdrage leveren.

⇒ lees hier meer over de Scheiding der machten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *