Fries StraatFestival in 2024 noodgedwongen gehalveerd

Het Fries StraatFestival (FSF) halveert noodgedwongen 50% van de programmering. De hoge inflatie en prijsstijgingen welke niet gelijkwaardig worden gecompenseerd vanuit de subsidies zorgen ervoor dat een structureel financieel tekort is ontstaan.

De organisatie vindt dit een moeilijk besluit, maar ziet geen andere mogelijkheid.

Sinds corona zijn de kosten met zo’n 25 procent toegenomen. Maar de subsidies stegen niet gelijkwaardig. Met als gevolg: een tekort van €70.000,- op een begroting van € 275.000. Praktisch betekent dit dat het straattheater en de muziekoptredens op de bekende plekken, zoals, de Nieuwstad, Gouverneursplein, Eewal en het knusse Jacobijnerkerkhof deze editie komen te vervallen.

Het festival vindt op 25 mei in het klein plaats op het Oldehoofsterkerkhof. Hiermee maakt de organisatie een noodgedwongen statement. In de hoop dat het Fries Straatfestival in de toekomst toch wordt omarmt en financieel meer wordt ondersteund. Deze oplossing zal grotendeels vanuit de overheden moeten komen. 

Het Fries Straat Festival is al 43 jaar een begrip in Noord-Nederland. Het festival is een van de oudste Straatfestivals in het land. Het FSF tovert de binnenstad van Leeuwarden jaarlijks om tot een straattheater-, dans- en muziek arena.

Met ruim 70 nationale en internationale acts, meer dan 150 optredens en circa 50.000 bezoekers biedt het festival kwalitatief inhoudelijk hoogstaand straattheater en muziek dat door het brede publiek zeer gewaardeerd wordt. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met kunst en cultuur. Het FSF is een gratis festival en daarmee bij uitstek een ontmoetingsplek voor alle inwoners van Leeuwarden en de rest van Noord-Nederland. Hiernaast zorgen de hoge bezoekersaantallen voor een enorme economische spin-off bij de retail en horecaondernemers in de stad.

Het FSF wil na 2024 financieel gezond de toekomst in. Daarvoor moet er structureel meer geld komen. Zodat een hoogstaand programma gegarandeerd blijft welke gratis en voor iedereen toegankelijk is. Als dit echter niet gebeurt, wordt het festival vanaf 2025, helaas na 43 jaar aan de wilgen gehangen. ‘Dit zou een groot gemis voor Leeuwarden en Friesland zijn!’ Aldus de organisatie Fries StraatFestival.

Foto (C): Titus van ’t Veer

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 505

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *