Fries Doortrappen-seizoen geopend

LEEUWARDEN – Friezen kunnen komend seizoen meedoen aan diverse gratis fietsactiviteiten in de eigen omgeving, via het programma Doortrappen Fryslân. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij een fietsgroep, meedoen aan een verzorgde fietsdag of een fietsspiegelactie. Het volledige aanbod staat op www.doortrappen.frl. Het programma Doortrappen heeft als doel mensen zo lang mogelijk met plezier en veilig te laten fietsen. Woensdag 13 april is het Friese Doortrappen-seizoen geopend, ook op Ameland.

Bijna alle Friese gemeenten organiseerden woensdag een fietstocht. Wethouder Marian Jager van Ooststellingwerf kreeg in Oosterwolde met andere deelnemers uitleg over veilig op- en afstappen. Daarna fietsten ze samen met een fietsdocent en buurtsportcoach een route. Wethouder Jager: ‘Mede door fietsen blijven mensen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Senioren fietsen graag, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. Door als gemeente mee te doen aan Doortrappen, willen we senioren helpen om zo lang mogelijk fit en veilig te blijven fietsen. Het liefst tot hun 100ste’.

Doortraproutes en Fiets je rijk

Vanaf vandaag is er op Omrop Fryslân een radiospot te horen over Doortrappen. Geïnteresseerden vinden op www.doortrappen.frl een overzicht van fietsactiviteiten bij hen in de buurt. Op de website staan ook 30 Friese Doortraproutes. Dit zijn routes die speciaal geschikt zijn voor senioren. Doortraproutes zijn rondjes van zo’n 20 kilometer, over ruimere paden, met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen. De routes zijn in eerste instantie bedoeld voor oudere fietsers, maar zijn uiteraard ook toegankelijk voor anderen.

Binnenkort komt er op de website ook informatie over de Doortrappen-activiteit Fiets je rijk. Deze activiteit is speciaal bedoeld voor mensen die graag fietsroutes ontdekken en die het leuk vinden daar een beloning voor te krijgen. Bij Fiets je rijk hoort een informatieboekje en een stempelkaart.

Doortrappen in Fryslân

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het heeft als doel om senioren te stimuleren vaker te fietsen. In Fryslân is het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân kwartiermaker en bijna elke gemeente heeft een Doortrappen-coördinator. De fietsactiviteiten worden opgezet en georganiseerd door de Fietsersbond (fietsdocenten) en Sport Fryslân (buurtsportcoaches). Ze werken daarbij samen met andere partijen die betrokken zijn bij veilig fietsen in Fryslân. Kijk voor meer informatie op www.doortrappen.frl.

Bron Doortrappen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *