Fria over Zee op Ameland

BALLUM – Vanaf 19 maart exposeren leden van kunstenaarsvereniging Fria op Ameland een keuze uit hun prachtige werk. Er is onder andere in het Natuurcentrum (Nes), het Maritiem Centrum (Hollum) en in galerie Bo Lumen (Ballum) werk te zien. In galerie November bij de VVV is een overzichtsexpositie met werk van alle 19 deelnemers. Een ideaal startpunt voor een bezoek aan alle deelnemende locaties. De andere locaties staan in een folder.

Wie alle locaties bezoekt ontmoet de vele stijlen van de verschillende kunstenaars. De werken zijn een boeiende aanvulling op alles wat de natuur op Ameland te bieden heeft. Zo laat Gwendolyn van Essen haar tekeningen in inkt zien waarin fascinerende patronen van vormen en vlekken te zien zijn die gedragen lijken te worden door wolken en wind. Corina Blom onderzoekt tijdens haar reis op Ameland hoe 'dichtbij' en 'veraf' zich op het eiland tot elkaar verhouden. Haar Ameland-composities laten een magie van lijnen en vlakken zien. Het werk van Rein de Vries laat je door zijn geschilderde realiteit daadwerkelijk met de poten in de klei staan.

Tijdens de expositie is er van de ene kunstenaar naar de andere te schakelen.

Wat verder opvalt is hoe fraai het werk van kunstenaars die het experiment aanhangen gecombineerd wordt met het werk van zij die meer klassiek werk maken. Iedere locatie krijgt zijn eigen beeld- en vormentaal, volkomen in overeenstemming met waar het op Ameland om gaat; een tekening die je verder het eiland op mee weet te nemen, waardoor je de meeuw die je meeuw die je ziet vliegen met andere ogen bekijkt. Dat is het gevoel dat de kunstenaars van Fria graag op hun publiek over willen brengen.

Deelnemende kunstenaars aan Fria over Zee 2016 zijn: Wim Reimert, Irma Reimert, Gwendolyn van Essen, Corina Blom, Rein de Vries, Janny Bruinsma, Karin van Berne, Johan van der Dong, Froukje de Vos, Johan Haantjes, Doet Boersma, Eveline van der Pas, Hennie Dijk, Han Reeder, Connie Harkema, Tieneke van Montfort, Anja Zwanenburg, Aukje Reitsma en Jan Pranger.

Locaties: Amelandstate (Nes), Hotel Nobel (Ballum), galerie Bo Lumen (Ballum), Natuurcentrum (Nes), galerie November (Nes), Maritiem Centrum (Hollum), ‘t Koaikershuus (Buren).

⇒ Tentoonstellingen op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *