Filmpje van de kerk uit 1991

NES – De RKK besteedt zaterdagavond aandacht aan de brand van de katholieke kerk in Nes. Daarbij gebruiken ze ook materiaal dat in 1991 werd opgenomen: De kerk wordt geprepareerd voor opnames.

De uitzending is op zaterdag 9 februari, 18.05 uur, Nederland 2.

Vanmiddag komt de filmploeg naar het eiland voor aanvullende opnames.

Hiernaast zijn de foto's te zien van de brand van minuut tot minuut in het stadium dat de vlammen het felst tekeer gingen. De foto's zijn van Jan van Os.

De reacties over het verlies van de kerk en hoe nu komen aan de lopende band binnen. Uit binnen- en buitenland. De krant in de stad Kleef, de stad waar Ameland een band mee heeft, publiceert over de kerk en hieronder biedt Clemens Smirek uit Duitslanad aan om een actie te organiseren. Dit schrijft hij:

"Sehr geehrte Damen und Herren,

Mit Entsetzten habe ich vom Brand in der Sint Clemenskerk gehört und die Bilder gesehen. Als langjähriger Amelandliebhber möchte ich den Ameländer Bürgern mein herzliches Mitgefühl aussprechen und anregen, eine Spendenaktion für den Wiederaufbau der Kirche zu organisieren.

Mit freundlichen Grüßen

Clemens Smirek."

Wie Smirek wil helpen met zijn actie, kan hier contact opnemen.

Andere ideeën die via de mail naar PA werden gestuurd zijn:

  • een benefietconcert….,
  • Amelander amateur-kunstenaars exposeren,
  • giftenpotjes op de toonbanken/ balies! Hup een fooi in zo’n potje!
  • een grote bus in de hal bij Wagenborg…., voordat je op de boot gaat .. kun je daarin nog iets doneren.

Vandaag vindt een onderzoek plaats en hoopt men de oorzaak van de brand te vinden. Deskundigen zijn met speciaal getrainde honden de kerk binnengegaan. De honden ruiken stoffen die met de oorzaak van de brand te maken kunnen hebben. "Laten we hopen dat het blikseminslag is geweest. Dat is overmacht. Dan hoeven we niemand iets te verwijten," zegt een buurtgenoot.

Daarna zal ook het kerkbestuur een besluit nemen over de toekomst van de kerk. 

>>> lees hier over de Sint Clemenskerk in Nes op Ameland

Ameland Actueel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *