Filmfestival LF2028 en Ierse Culturele Hoofdstad in de maak

LEEUWARDEN – Galway 2020 en Leeuwarden-Fryslân 2028 bereiden een nieuw filmfestival voor. Het idee is ontstaan na een uitwisseling van Europese cultuurmakers in Rijeka (Kroatië). De bedenkers zijn New Noardic Wave en Nachtkijkers Filmfestival (beide Fryslân) en het Ierse Galway Film Centre. Het is de bedoeling het festival volgend jaar tegelijk te houden in Galway en Fryslân.

Voorafgaand aan het festival vindt een uitwisseling plaats van elf Friese en elf Ierse filmmakers. Ze maken in elf dagen elf korte films die op de laatste dag van het elfdaagse evenement worden vertoond. Taal, landschap – belangrijke thema’s van Galway 2020 – en muziek staan centraal. De Friese (jonge) makers kunnen zich hier binnenkort voor aanmelden. Een locatie en definitieve datum in 2020 zijn nog niet bekend.

Eerder dit jaar troffen New Noardic Wave en Nachtkijkers hun Ierse vakgenoten tijdens een uitwisselingsweek van culturele hoofdsteden in Rijeka. Die gesprekken resulteerden in een plan dat medio juli tot een nieuwe afspraak in Galway leidde. Op 23 augustus, tijdens Nachtkijkers Filmfestival in Heeg, komt het Galway film centrenaar Fryslân. 

Dorrit Jorritsma (Nachtkijkers) zegt: ,,We zijn hartstikke blij met deze samenwerking. Galway is een voorbeeld voor het Friese filmklimaat.” De Ierse stad draagt de titel UNESO City of Film en heeft sinds kort een filmfonds voor de regio. Jaarlijks vindt tijdens het Galway Film Festival een grote, internationale industriemarkt plaats. 

Joris Hoebe (New Noardic Wave): ,,We kunnen veel leren van Galway Film Centre. Deze samenwerking biedt de Friese film-, animatie- en gamemakers een ingang naar een internationaal podium.”Makers kunnen zich presenteren tijdens een ‘kampfjoer’-sessie tijdens Nachtkijkers Filmfestival op 23 augustus, om 20.30 uur. Wil je hier aan mee doen? Mail dan naar info@nnw.frl. 

bekijk hier de Culturele Hoofdstad Startpagina

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *