Feugelpôlle weer onder water

HOLLUM – Gistermiddag om half vier stond de Feugelpôlle op de Westerkwelder bij Hollum weer onder water. Bijna elk jaar gebeurt dat een of twee keer. Tijdens het broedseizoen is dat desastreus voor de nesten.

De broedende kopmeeuwen en sterns vlogen krijsend boven hun drijvende eieren en verdronken jongen. Zilvermeeuwen stonden op de dijk op de loer: zij pikten naar de wegdrijvende kuikens en werkten ze in één hap naar binnen. Het dode kuiken op de foto viel uit de lucht: de meeuw liet het uit zijn snavel vallen.

De harde wind en verhoging van het hoge tij met één meter was te veel voor het broedgebied. Het water richtte een ware slachting aan onder de nesten met eieren en jongen. Duizenden nesten verdwenen in de golven. Misschien, denkt een medewerker van Staatsbosbeheer,  maken de vogels nog een nest en broeden ze dit voorjaar nogmaals enkele eieren uit.

De Feugelpôlle is al jaren onderwerp van zorg. Het gebied dreigt langzaam in de Waddenzee ten onder te gaan.

>>> lees hier meer over de Feugelpôlle

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *