Feestelijke opening HDKat jaar Ameland 2018 

HOLLUM – Het jaar 2018 is het jaar dat Leeuwarden en Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is en het is ook het jaar van Hidde Dirks Kat, de walvisvaarder uit Hollum. Dat HDKat-jaar wordt feestelijke geopend op 26 januari. Amelanders krijgen een voorproefje van wat er allemaal op het programma staat in 2018. Dit voorproefje vindt plaats in het Natuurcentrum in Nes en Museum Sorgdrager in Hollum. 

Daarnaast doen de Amelander Musea mee aan het Culturele Hoofdstad programma 2018Verhalen. 

Amelanders en mensen van de wal vertellen deze avond over hun speciale verbinding met Kat, walvissen en de walvisvaart. 

Voorproefjes 

In het Natuurcentrum in Nes houden verschillende organisaties tussen 19.00 en 22.00 uur een presentatie van hun programma. De Hort Op presenteert haar theatrale route en de muziekvoorstelling Skiemer Wad. Van Kunstmaand Ameland en MadNes Festival krijgen de bezoekers een voorproefje te beleven. De Amelander Musea openen in Museum Sorgdrager en in het Natuurcentrum hun nieuwe tentoonstellingen. Zij lichten deze avond ook een tipje van de sluier op over de nog te openen tentoonstellingen in “Swartwoude” en in het Maritiem Centrum. Het publiek kan op 26 januari ook meer te weten komen over het Sense of Place project “De Bocht van Ballum”, het vertelprogramma Expeditie Ameland en de Mear Fryslan app: ontdek al fietsend de verborgen verhalen van Ameland. 

Hertaald dagboek Hidde Dirks Kat 

Voor 2018 is gekozen voor het thema Hidde Dirks Kat. Het thema werkt als een rode draad door de hele programmering. Op de openingsavond wordt het eerste exemplaar van het hertaalde dagboek van H.D. Kat overhandigd aan wethouder Joop Lodewijks van Ameland. Initiatiefnemer van deze hertaling is Dolph Kessler, de kunstenaar die samen met Egbarta Veenhuizen het project HDKat op Ameland in gang heeft gezet. 

Eiland van

Uitgebreide informatie is te vinden op de website eilandvan.nl. Stichting HDKat2018 heeft deze website eind oktober samen met VVV Ameland gelanceerd. Op deze website zijn gedurende het gehele jaar alle programma’s in het kader van het HDKat jaar te vinden.

2018Verhalen

Overal in Friesland worden op de avond van de 26e jauari verhalen verteld. Ook op Ameland komen de verhalen los. Op elk heel en elk half uur kan het publiek een keus maken om te luisteren naar verhalen over walvissen, walvisvaart en alles wat Ameland daarmee verbindt.

Amelanders en mensen van de wal vertellen op de avond van de openingsdag, vrijdag 26 januari 2018, over hun bijzondere verbinding met walvissen, walvisvaart én met walvisvaarder Kat.

De vertellingen zijn op 26 januari tussen 19:00 en 22:00 uur.

De vertellocaties zijn

  • Museum Sorgdrager filmzaal
  • Museum Sorgdrager Stijlkamer commandeur Sorgdrager
  • Herenwegkerk
  • De Griffel

Dit vertelprogramma is een initiatief van Tryater in samenwerking met alle Friese Musea. In totaal worden er tijdens deze avond in heel Friesland 2018 verhalen verteld. Ameland draagt daar 12 verhalen aan bij. Op de vier locaties in Hollum vertellen de vertellers hun verhaal tweemaal. Elk half uur is er wisseling van de wacht.

→ tik Hidde Dirks Kat in bij ZOEKEN om meer over de walvisvaarder te lezen

lees hier over Buro HDK 2018 en de opmaat naar het festivaljaar

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *