Extra Printkes Kieke in De Zwaan

HOLLUM – Het was volle bak, in De Zwaan. De mensen kwamen Printkes Kieke met Pieter Jan en Tineke Borsch. Vanwege de vele mensen die geen plekje meer vonden in de zaal, is er een extra Printkes Kieke ingelast op zaterdag 18 februari.

Iedere winter organiseert stichting ‘De Ouwe Pôlle’ een serie interessante lezingen over de Amelander cultuurhistorie. Op 17 februari opent Herberg De Zwaan haar deuren voor Peter Jan en Tineke Borsch met hun Printkes kieke. Het is de laatste keer dat Pieter Jan en Tineke een dergelijke avond verzorgen.

Printkes kieke met Pieter Jan en Tineke Borsch

Traditioneel geven Pieter Jan en Tineke Borsch weer een Printkes kieke-avond in De Zwaan. Tijdens deze avond nemen ze je mee terug naar de jaren 1920 en 1970 in Hollum. Je ziet beelden van de middenstand uit die tijd. Veel winkels zaten toen in het zuiden van Hollum en zijn verdwenen. Andere winkels bestaan nog steeds, zijn wel veranderd of zijn verhuisd naar op een andere plek. Dit jaar is het de laatste keer dat Pieter Jan en Tineke Borsch de avond Printkes kieke verzorgen.

  • Datum: vrijdag 17 februari 2023 en 18 februari
  • Locatie: De Zwaan in Hollum
  • Aanvang: 20.00 uur

De herkomst van bouwhout en de toepassing daarvan in Noord-Nederland door de eeuwen

Paul Borghaerts vertelt op een bondige manier wat dendrochronologie (jaarringen onderzoek) is. Daarna komt aan bod hoe je op basis van deze techniek kunt zien waar bouwhout vandaan komt. Met die kennis wordt de houtstroom naar Noord-Nederland ontrafeld in herkomst en periode van 1500 tot 1950.

Aan de hand van de verschillende herkomstgebieden/perioden wordt de veranderende bouwwijze van kapconstructies in stadspanden en kerken besproken. Daarbij wordt stilgestaan bij de bewerking van het hout en de relatie die dat heeft met het herkomstgebied. Bron voor de grote stalencollectie, waar dit onderzoek op is gebaseerd, zijn boerderijen, stadspanden en kerken in Friesland maar ook strandvondsten op de eilanden.

  • Datum: vrijdag 24 maart 2023
  • Locatie: de Toel in Nes
  • Aanvang: 20.00 uur

De lezingen van dit winterprogramma zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Steun stichting De Ouwe Pôlle met het behoud van het Amelander verleden. Word vriend vanaf 15 euro en ontvang drie keer per jaar magazine 'De Pôllepraat' vol verhalen over Ameland en de eilanders. Meld je aan via onze website www.amelanderhistorie.nl

bekijk op het Ameland Boeken blog de Pôllepraat en lees welke onderwerpen er in behandeld worden

de activiteiten staan ook in de Ameland agenda

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *