Exposities in musea Ameland

NES – De Amelander musea hebben sinds begin juli nieuwe exposities. In alle vestigingen zijn deze zomer verrassende tentoonstellingen te zien.

Natuurcentrum Ameland

Strandweg 38, 9163 GN Nes Ameland, 0519-542737

Openingstijden:

Maandag tot en met vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur

‘Dichter bij het Wad'

Foto’s van Ellen Floris & gedichten van Chris Boon

Ellen Floris woont aan de Friese waddenkust en heeft zich toegelegd op het fotograferen van dit natuurgebied. Bij het wad gaat de wereld letterlijk voor haar open. Grote luchten, zeeën van licht, de exacte waterpas van de horizon, dat is haar beeldwereld; dat is de wereld waar ze graag verkeert en die ze graag mee naar huis neemt in haar camera.

Eind 2010 werd ze voor haar werk beloond met het keurmerk Waddengoud, een erkend streekkeurmerk voor duurzame producten en diensten uit het waddengebied.

Chris Boon begon als jongen al met dichten en is dat door de jaren heen blijven doen. De waddenfoto’s van Ellen Floris raakten hem vanwege de onbegrensdheid van de beelden en het wonderbaarlijke licht. Wat hem vooral trof was de wisselwerking tussen die onmetelijke ruimte en de verwijzingen naar de kleine wereld van de mens achter de dijk: een koe, een paard, een stukje hek.

‘Vlinders op Ameland’

Al enige weken vliegen verschillende soorten vlinders in de duinen van Ameland. Met name de duinparelmoervlinder doet het uitstekend dit jaar. Deze dagvlinder legt zijn eitjes op duin- en hondsviooltjes. Waarschijnlijk zijn de eitjes van deze vlinder heel goed bestand tegen koude en droge winters.

In de expositie 'vlinders op Ameland' kom je alles te weten over deze bijzondere dieren: welke vlinders vliegen op Ameland en waar kun je ze zien. Er zijn levende vlinders aanwezig en de levenscyclus wordt uitgebreid in beeld gebracht.

Voor de jonge bezoekers liggen werkbladen klaar en een ontdekkingstocht langs de wereld van de nachtvlinders vormt een spannend onderdeel van de tentoonstelling.

Maritiem Centrum Ameland Abraham Fock

Oranjeweg 18, 9161 CC Hollum Ameland, 0519-542737

Openingstijden:

Maandag tot en met vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag en zondag 13.30-17.00 uur

‘Amelanders op de koopvaardij ’40 – ‘45’

Deze expositie gaat specifiek in op de Koopvaardij tijdens de Tweede Wereld Oorlog en de Amelanders die daainj een rol vervulden.

Er wordt ingegaan op de werkzaamheden op zee en de problemen die men daarbij ondervond. Met persoonlijke verhalen en foto- en filmmateriaal schept het museum een beeld van de oorlogssituatie op zee. Ook wordt er aandacht besteed aan de eilanders die zijn omgekomen.

Toen de Duitse troepen Nederland op 10 mei 1940 binnenvielen, bevond zich een belangrijk deel van de Nederlandse Koopvaardij op zee of in een buitenlandse haven. De Nederlandse Staat vorderde ca. 600 zeeschepen en ruim 200 kustvaarders.

De Nederlandse regering achtte het nodig om op 6 juni 1940 de vaarplicht in te stellen. Al het koopvaardijpersoneel werd daarmee gemilitariseerd. Onder het koopvaardijpersoneel bleek een grote bereidheid de strijd voort te zetten.

Veel Nederlanders hebben amper beseft wat de Koopvaardijvloot in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Naast het feit dat de opvarenden jarenlang niet thuis konden komen hebben vele duizenden hun leven op zee verloren.

Cultuur Historischmuseum Sorgdrager

Herenweg 1, 9161 AM Hollum Ameland, 0519-542737

Openingstijden:

Maandag tot en met vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag en zondag 13.30-17.00 uur

'Werken van Russische schilder Kyrill Isaev'

Een West-Europese primeur op Ameland.

Kyrill Isaev is geboren en opgegroeid in Tobolsk. Momenteel woont en werkt hij in Sint Petersburg.

Na de kunstacademie in Omsk, is Kyrill Isaev zich gaan toeleggen op landschapsschilderkunst. Met name het fijne spel tussen licht en natuur ontroert hem en stuurt zijn penseel tussen palet en doek. Hij voelt zich ook geïnspireerd door de grote Russische schilders van sprookjes taferelen.

Schilderen doet hij zowel op linnen als op board. Isaev wil ons deelgenoot maken van zijn geliefde Russische landschap. Het feit dat het klimaat in zijn geboortestreek zoveel overeenkomsten vertoont met dat van Ameland 10.000 jaar geleden, zorgt voor een extra dimensie.

Vuurtoren Ameland

Oranjeweg 57, 9161 CB Hollum Ameland, 0519-542737

Openingstijden:

Zondag en maandag 13.00-17.00 uur

Dinsdag tot en met zaterdag  10.00-17.00 uur

Avondopenstelling: Woensdag tot en met zaterdag 19.00-22.00 uur

'Wereldwijd miniatuur vuurtorens door Piet Wieringa'

Een zeer uitgebreide vuurtorenverzameling van Piet Wieringa is in de Amelander vuurtoren te zien op de zesde verdieping. De tentoonstelling bestaat uit een paar honderd zelfgemaakt torens van over de hele wereld.

Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude’

Hoofdweg 1, 9164 KL Buren Ameland, 0519-542737

Openingstijden:

Maandag tot en met vrijdag  10.00-17.00 uur

Zaterdag en zondag 13.30-17.00 uur

Schilderijen expositie van Wieger Lindeboom

Wieger Lindeboom (1950) kon als kind al goed tekenen. Hij is sinds 20 jaar als kunstschilder actief. Jarenlang heeft Lindeboom les gehad in de fijnschildertechniek en daarnaast volgde hij diverse cursussen in modeltekenen. Zijn specialisme is portretkunst.

Elk jaar komt hij met zijn vrouw een paar weken naar Ameland, voor het opdoen van nieuwe inspiratie.

De diversiteit in onderwerpen verklaart hij vanuit zijn wispelturige karakter; alles moet een avontuur zijn.

Zo ook deze expositie op Ameland. De tentoonstelling is zeer divers van aard. Schilderijen met uiteenlopende thema’s, zoals de Amelander natuur, het surrealisme, het dier en het portret komen hier bij elkaar. Zijn werk bestaat uit olieverfschilderijen en enkele tekeningen.

>>> kijk hier voor nog meer tentoonstellingen op Ameland; het tentoonstellingen overzicht is te vinden via de Links-pagina, onder de T van Tentoonstellingen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *