Europese verkiezingen en windmolens

BRUSSEL – In 2014 mogen we nog een keer stemmen. Stapten we in maart naar de stembus om voor de gemeenteraad te stemmen, op 22 mei mogen ons democratisch recht doen gelden door vertegenwoordigers in het Europees Parlement te stemmen.

Europa bepaalt ondermeer op welke manier energie en duurzaamheid op de agenda staat. Het zijn onderwerpen die nadrukkelijk met Ameland te maken hebben. Enerzijds gaat het om gaswinning op of in de nabijheid van het eiland en in de Waddenzee en de Noordzee, anderzijds gaat het om de klimaatafspraken die binnen de Europese Unie worden gemaakt. De EU wil in 2020 20% minder energieverbuik op de meters zien, wil minder CO2 uitstoot, meer biobrandstof en meer duurzame energieopwekking. Zon, wind, water en aardwarmte worden daarbij genoemd. Het Energieakkoord van Nederland heeft te maken met deze Europese afspraken en de windmolenparken op het land, offshore en nearshore zijn een gevolg van het energieakkoord.

Europa ligt in onze achtertuin, in onze duinen en voor onze kust.

Wie nog niet weet wat hij moet stemmen, kan hier eens beginnen te lezen.

>>> lees hier over Windmolenparken

>>> lees hier over Aardgaswinning

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *