Europees vrouwenrugby op Ameland

AMSTERDAM – Het rugbytoernooi voor dames om het Europees kampioenschap vindt dit jaar op Ameland plaats. Dat kondigde Willem de Jong, voorzitter van de Nederlandse Rugby Bond (NRB) vanmiddag in Amsterdam aan. Het Women’s Sevens European Championship vindt op 16 en 17 juni plaats. Het sevensrugby is een snellere variant van het traditionele rugby, dat met vijftien tegen vijftien wordt gespeeld. De NRB organiseert het toernooi samen met  FIRA Associaton Européenne Rugby, de Europese rugbybond. Ameland heeft met dit toernooi rugby van het hoogste niveau op het eiland. 

Het EK wordt gestreden op de sportvelden van Amelander sportvereniging Geel Wit. Deelnemende landen zijn: Engeland, Spanje, Nederland, Rusland, Frankrijk, Portugal, Duitsland, Italië, Zweden, Moldavië, Oekraïne en Zwitserland.

In 2011 deed het Hollandse team het goed in de internationale toernooien. De dames zeven kreeg op basis van de resultaten van vorig jaar de A-status van het Nederlands Olympisch Comité. Met deze status kunnen de vrouwen full time trainen. Een van de spelers van het Nederlandse zevens team is de van oorsprong Amelandse Inge Visser. Zij begon in 2003 op het strand te rugbyen bij de Amelander Beach Rugby Seals. Visser kreeg de smaak te pakken, verhuisde naar Purmerend en sloot zich daar aan bij een dames rugbyteam. Inmiddels is ze international en traint ze voor de Olympische Spelen.

Ameland staat op de kaart als het eiland van rugby op het strand. Sinds tien jaar strijden jaarlijks dames- en herenteams uit diverse landen op het Ameland Beach Rugby Festival, dat dit jaar tegelijk met het Women’s Sevens European Championship wordt gehouden. Op 15 juni opent het Ameland Beach Rugby festival met een scholierentoernooi.

>>> lees hier over de beste rugbyster ter wereld

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *