Enorme waterhoos boven Ameland

HOLLUM – Vanmorgen om 9.00 uur hing er een enorme waterhoos boven de Noordzee. Vanaf Ameland was het fenomeen als een grote slurf te zien. Er ontwikkelen wel vaker waterhozen boven het wad of de Noordzee, maar een formaat als deze wordt zelden waargenomen. 

10.00 uur: De windhoosdreiging is nog niet voorbij. Gemeente Ameland adviseert de komende uren binnen te blijven. Rond een uur of tien ontruimde de politie de stranden uit voorzorg. Er zijn wel een stuk of zes hozen geteld.

12.00 uur: De lucht is weer rustig en blauw.

lees hier meer over het natuurfenomeen Waterhoos

⇒ als er iemand is die bewegend beeld heeft geschoten, dan houden we ons van harte aanbevolen: 06 23 218 213

Waterhozen – Weernieuws van MeteoGroup

Voor de Waddenkust zijn vanochtend waterhozen waargenomen. Volgens MeteoGroup zijn er aan de noordkust in de loop van deze donderdag nog meer exemplaren mogelijk. 

Waterhozen kunnen een plaag zijn voor watersporters. Voor zeilers is het zaak uit de buurt van dit fenomeen te blijven, omdat hun boot gemakkelijk kan omslaan. Waterhozen zijn mogelijk wanneer in de onderste kilometers van de atmosfeer koude lucht over relatief warm zeewater uitstroomt. Warme en daarmee relatief lichte luchtbellen van vlak boven het water vormen een snel stijgende luchtkolom die zich door de koude lucht een weg omhoog baant. Hier geldt dat de natuur de weg met de minste weerstand zoekt, waardoor de luchtkolom de neiging krijgt om haar eigen as te draaien: een waterhoos kan ontstaan. Dit fenomeen speelt zich af in de onderste honderden meters van de atmosfeer en kan, maar hoeft niet per se, gekoppeld zijn aan een bui.

Een waterhoos is overigens een type windhoos dat niet moet worden verward met de veel krachtigere en gevaarlijkere tornado’s. 

Alma Wezeman fotografeerde de ontwikkeling, het hoogtepunt en de verdwijning van de hoos van het Ballumer strand. Haar foto's staan ook hieronder.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *