Enorme bord blijft voorlopig staan

BALLUM – De bouw van het zonnepark op het vliegveld van Ameland vordert gestaag. Op 18 september werd symbolisch het eerste paaltje geslagen en inmiddels staan er honderden palen die de duizenden panelen moeten gaan dragen. Om het terrein van het park staat een twee meter hoog hek.

Solar Century is de bouwer. Hij heeft ongeveer drie maanden nodig om de 23.000 panelen te plaatsen en de dijk eromheen te leggen. Er komen nog twee open dagen waar iedereen kan komen kijken en vragen kan stellen aan de bouwers.

Het zonnepark past in de duurzame ambitie van de Waddeneilanden om in 2020 zelfvoorziend te zijn op het gebied van energie en water.

Het project is een samenwerkingsverband tussen gemeente Ameland, Eneco en AEC, waar Amelanders van kunnen meeprofiteren door obligaties te kopen voor 250 euro per stuk, die 4% rente opleveren. In januari start de uitgifte.

Aan de Verbindingsweg, ter hoogte van het Westerpad, staat inmiddels een enorm bord, dat sommigen een doorn in het oog is. Wat is er duurzaam aan een landschapvervuilend bord als dit, is een bij PA binnengekomen klacht.

Ambtenaar Luc van Tiggelen legt uit dat er mensen langs de weg moeten werken. Zij moeten een kabel aanleggen en dan is een blikvanger als dit bord een goede manier om automobilisten opmerkzaam te maken. Van Tiggelen denkt dat de auto's er minder snel door gaan rijden. Het is dus vanwege de veiligheid dat het bord zo prominent voor een open veld aan de Verbindingsweg is geplaatst. Een vergunning was niet nodig, die zat ingebakken in de procedure voor het zonnepark op het vliegveld. Het bord is groot omdat het op moet vallen, maar voldoet aan de eisen, zegt Van Tiggelen. "Waar je hem ook zet, hij staat altijd iets voor een landschap." 

Even leek het erop dat het bord zou worden verplaatst naar het vliegveld zelf, maar dat gebeurt toch niet. Het blijft staan tot de werkzaamheden klaar zijn. Dat zal januari 2016 zijn. Bij het vliegveld zelf komt nog een bouwbord van Solar Century.

⇒ lees hier over Duurzaam Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *