Eneco trekt handen af van Energieakkoord maar niet van Ameland

BALLUM – Eneco staakt zijn medewerking aan de uitvoering van het Energieakkoord. heeft blijft overeind. Per direct schrapt het energiebedrijf €400 mln aan investeringen in duurzame energie. De overeenkomst die Eneco met Ameland heeft blijft overeind.

Minister Henk Kamp wil werk maken van de gedwongen splitsing tussen een netwerktak en de energieleverancier. De Hoge Raad besloot afgelopen vrijdag dat Eneco gesplitst mag worden en Kamp wil dat besluit uitvoeren.

Al jaren wil de regering dat energiebedrijven gesplitst worden in een netwerktak en de energieleverancier. Volgens Eneco heeft een splitsing een negatieve invloed op de financiering van projecten uit het Energieakkoord: het zou de financiering onmogelijk maken. Eneco is gesplitst veel duurder uit.

In het Energieakkoord werden twee jaar geleden onder leiding van toenmalig SER-voorzitter Wiebe Draijer afspraken gemaakt over vermindering van de CO2-uitstoot en over energiebesparing.

Eneco werkt samen met gemeente Ameland en AEC aan de realisatie van het zonnepark op Ameland; de drie vormen de Zonnepark BV. Heeft Eneco’s standpunt consequenties voor die samenwerking? We vroegen het burgemeester Albert de Hoop.

De samenwerking met Ameland is gestoeld op opwekking èn levering, zegt De Hoop, een voorbeeld van een ongesplitste aanpak. “Eneco vindt ons juist een voorbeeld voor de rest van Nederland.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *