En nu nog even Nieuwjaarsvegen

DEN HAAG – Nieuwjaarsdag is de dag van de nieuwjaarsbezoekjes en van het Nieuwjaarsvegen.

Klokslag middernacht op oudejaarsdag steekt het vuurwerk. Dat zorgt voor prachtige effecten in de lucht, maar voor een minder mooi plaatje op straat. Op nieuwjaarsdag ligt er opgeteld in Nederland zo’n 10,5 miljoen kilo vuurwerkafval op onze stoepen. Veel mensen ergeren zich daaraan. Daarom roept Supporter van Schoon iedereen op om mee te doen met een nieuwe traditie: Nieuwjaarsvegen. Gewoon door op 1 januari om 12.00 uur ‘s middags de bezem door je straat te halen. Dat is een schoon begin van het nieuwe jaar en gezellig als je het met je buren doet.

Heel veel kilo’s 

Van alle vuurwerk dat de lucht in gaat, valt zo’n 90% vlakbij weer op de grond. Een deel daarvan komt in het water of in de riolering terecht, maar ongeveer 22% blijft liggen. In een gemiddelde gemeente tussen de 20.000 en 50.000 kilo. Van in het oog springend rood papier tot ontplofte rotjes en vuurpijlen. En gevaarlijke blindgangers natuurlijk. Uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon blijkt dat 94% van de Nederlanders zich ergert aan dat rondslingerende vuurwerkafval. Zo’n 12% vindt dat het opruimen ervan een gezamenlijke taak is van de buurtbewoners en de gemeente, terwijl 85% het vooral als een verantwoordelijkheid van de buurt zelf ziet.

Meedoen is makkelijk

Om van die eigen verantwoordelijkheid een mooie traditie te maken, worden alle buurtbewoners opgeroepen om mee te doen met Nieuwjaarsvegen. En meedoen is heel makkelijk: pak op 1 januari om klokslag 12.00 uur ’s middags een bezem, veger en blik en stap de straat op. Als het goed is, vind je daar je buren, die je die nacht nog een gelukkig Nieuwjaar hebt gewenst. Of die je alsnog de beste wensen wilt wensen. Samen de stoepen vegen is een schoon en gezellig begin van dat nieuwe jaar. Zeker als hele straat meedoet en er na het vegen iemand zorgt voor koffie of warme chocolademelk.  

Share de vreugde: #nieuwjaarsvegen

Plaats je foto’s van de nieuwjaarsveegactie op sociale media? Gebruik dan de hashtag: #nieuwjaarsvegen. Zo inspireer je anderen om hun straat ook schoon te maken. 

⇒ lees hier over Nieuwjaarsvegen

⇒ lees hier meer over Nederland Schoon

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *