En de potvis heet Sil

HARLINGEN – Strandt er een walvis, of het nu een bultrug is of een potvis, dan vinden Nederlanders dat daar een naam bij hoort. De bultrug van Ameland kreeg de naam Hollus, die van de Razende Bol werd Johannes en later Johanna genoemd en de postvis die in juli 2013 op Terschelling aanspoelde kreeg na een namenwedstrijd ook een naam.

Het werd een Terschellinger naam, hoe kan het anders. De potvis, althans wat er van hem over is, gaat verder als Sil. Het is de naam van de zoon van de inzender en we kennen de naam van het boek Sil de strandjutter, waarvan de geschiedenis zich op Terschelling afspeelt.

Er kwamen 103 inzendingen op de namenwedstrijd binnen, die was uitgeschreven door de gemeente Harlingen. De prijs is een jaar lang gratis entree in het Natuurmuseum Leeuwarden. Winnaar was Sethrik Brandsma uit Nieuwehorne. Zoontje Sil was met zijn familie op het eiland toen de potvis aanspoelde. Hij heeft de potvis toen ook gezien.

Het skelet van het dier wordt geprepareerd en tentoongesteld.

>>> lees hier meer over de andere Waddeneilanden

>>> lees hier over Sil de Strandjutter

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *