Eilandgedichten van Ian

HOLLUM – Ian MacMenamin van Onder de Vuurtoren in Hollum, heeft een boek gemaakt met gedichten over het eiland. Eilandgedichten heet het en het komt 1 november uit. De gedichten hebben allemaal op een bepaalde manier iets met Ameland te maken. Het 72 pagina’s dikke boekje is gevuld met poëzie en illustraties van Claudi Kessels uit Amsterdam. Zowel de gedichten als de illustraties vinden hun oorsprong op Ameland.

Ian MacMenamin

Ian MacMenamin kwam op Ameland terecht nadat hij zijn studie creatief schrijven had afgerond. Zijn vader woont er, het is Paul Martin van Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren. “Het eiland is in elk seizoen op haar eigen manier prachtig. De winter is kalm en vriendelijk. De lente een zucht. De zomer is druk, warm, vol leven. Terwijl ik dit schrijf is het herfst, de bladeren vallen over de terrassen, de mensen zitten binnen boven een warme chocolademelk uit te kletsen over niks. Koffie, rust. Ik schreef dit boekje om te laten zien wat ik zie. De liefde voor het kleine, het ongemak, de dieren en de mensen.“

Eilandgedichten is zijn eerste boek. Ian MacMenamin schrijft al enkele jaren actief. Voorheen schreef hij hoofdzakelijk voor theater in Schotland.

Claudi Kessels

Kessels: “Een takje wordt een boom en het duinviooltje verandert in een warme deken. Bladeren, stenen en een platgereden blikje inspireren me voor een nieuw werk of karakter. Een foto van een anoniem voorwerp kan onderdeel worden van een nieuw verhaal. Voor ‘Eilandgedichten’ reisde ik naar Ameland en fotografeerde daar distels, blaaswier, krabbenschilden en lege sap pakjes. Deze beelden vormden de basis voor mijn illustraties. Ook nam ik zakjes vol met krabbenpootjes, schelpen en gevonden verpakkingen mee naar Amsterdam waar ik ze scande of fotografeerde. Soms moest ik op zoek naar een goed stokbeeld voor mijn ideeën.

Ik heb nog zakken vol spullen die nog geen onderdeel zijn van dit boek. Ze liggen lekker in mijn bureaula te ruiken naar die mooie dagen op Ameland.”

Eilandgedichten

Het boek kost 20 euro en is via de website Eilandgedichten te bestellen en bij verschillende winkels op het eiland, waaronder De Mispel en Wijnen van Egbert.

bezoek hier de website Eilandgedichten.net

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *