Eet de zeehond de Waddenzee leeg?

HARLINGEN – De Nederlandse Vissersbond stelt dat de hoge zeehondenstand een van de belangrijkste oorzaken is van de lage visstand in de Waddenzee. Een artikel met die strekking werd deze week door verschillende kranten overgenomen. De Waddenvereniging is blij dat de visserij onze zorg over de lage visstand in Waddenzee deelt. Toch is het heropenen van de zeehondenjacht niet het antwoord op onze zorgen.

De rekensom van de Nederlandse Vissersbond lijkt sluitend. Het gaat heel goed met de zeehond, hun aantal heeft zelfs een historische hoogtepunt bereikt. Tegelijkertijd is de visstand bijzonder laag. Vreten de zeehonden de Waddenzee leeg? De geschiedenis leert dat er niet zo’n hard verband te leggen is tussen aantallen vissen en zeehonden. Rond 1900 werd de zeehondenstand van de Nederlandse Waddenzee en toenmalige Zuiderzee geschat op tussen de 6000 en 14.000 dieren. In die dagen beleefde de kustvisserij ook haar hoogtijdagen.

Ook onderzoeksinstituut NIOZ nuanceert het stuk en geeft vier belangrijke oorzaken aan: de verhoogde watertemperatuur, vernietiging van habitat door zandwinning, zandsuppletie en visserijdruk, veranderingen in stromingen en toegenomen jacht door ‘toppredatoren’. De zeehond is een van die toppredatoren, maar je kunt hem niet zomaar als hoofdschuldige aanwijzen. Je zou hem even goed als slachtoffer kunnen benoemen. Net als de visser mist hij de grote scholen spiering en haring die in de tijd van de Zuiderzee nog massaal voorkwamen. Onderzoek laat zien dat de zeehonden hun vis hoofdzakelijk uit de Noordzee halen en de wadplaten gebruiken om er te rusten en hun jongen te krijgen.

Het artikel van de vissers benadrukt de opdracht waar we met z’n allen voor staan: het ingewikkelde probleem van de lage visstand oplossen. Dat lukt niet door je pijlen te richten op slechts een van de oorzaken. De Waddenvereniging probeert samen met zoveel mogelijk partijen de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, natuur vriendelijker suppleren te stimuleren, de visserijdruk te verminderen of werkt met projecten als de Vismigratierivier aan het herstellen van de trekroutes van vissen. 

Bron: Waddenvereniging

⇒ lees hier meer over de Zeehond

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *