Eerste witte pup vrijgelaten

PIETERBUREN – De eerste witte pup die dit seizoen door Zeehondencentrum Pieterburen werd opgevangen is afgelopen week vrijgelaten. In een speciale vaartocht mochten 7 stellen Jolly, zoals de pup genoemd is, terug naar zee brengen. Uniek aan dit zeehondje was het feit dat men haar dagelijks kon volgen via social media.

Op 11 december werd de eerste witte pup van deze winter door het Zeehondencentrum opgevangen. Zij was na een storm op het strand van Terschelling terecht gekomen en na meer dan 24 uur observatie werd duidelijk dat de moeder niet meer terug zou komen. Vanaf de eerste dag in de opvang was Jolly dagelijks te volgen op de social media van het Zeehondencentrum. Dit trok veel bekijks, zowel in binnen- en buitenland. Na 2 maanden opvang was ze weer voldoende aangesterkt om vrijgelaten te worden in haar natuurlijke omgeving, het werelderfgoed de Waddenzee.

Het Zeehondencentrum organiseerde daarom een speciale tocht om deze zeer bijzondere vrijlating mee te maken. De vrijlating vond plaats midden in de Waddenzee op de Kuipersplaat. Deze zandplaat ligt onder Schiermonnikoog en hij valt alleen bij laag water droog. Het is een plek waar het Zeehondencentrum in samenwerking met de schippers van Wadop vaker dieren vrijlaat. Normaal is zo’n vrijlating alleen mee te maken door de gasten aan boord, maar nu was ook de vrijlating geheel in stijl live te volgen via de Facebook pagina van het centrum.

Er kwamen enorm veel reacties op zeehondje Jolly. Zelfs van buiten Nederland. Vanuit België kwamen er mensen om speciaal bij haar vrijlating te kunnen zijn. Het Zeehondencentrum vond de vele en vooral positieve reacties op Jolly hartverwarmend. In de toekomst zullen dan ook meer zeehonden op deze wijze te volgen zijn.

Bovendien gaf het ook veel inzicht in hoe grijze zeehonden de eerste weken van hun leven doorkomen: met een witte vacht en bovendien rustend op het land. Pas na verharing gaan zij voor het eerst te water. Het feit dat dit niet algemeen bekend is, betekent vaak ongewenste situaties rondom zeehondenpups. Het volgen van pup Jolly droeg dan ook bij aan de campagne “Maak van een gezonde pup geen wees” die gevoerd werd door de Nederlandse zeehondencentra afgelopen winter.

lees hier meer over de Grijze zeehond 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *