Eerste Vuurtoren Trail van Ameland

HOLLUM – Vanmorgen om 12.00 ging de eerste Vuurtoren Trail van start. Hardlopers met blote kuiten en uitgekiende rugzakjes startten op het Zwaneplein om daarna door bos, duinen en over het strand na 10, 17 of 35 kilometer te finishen. De Vuurtorentrail gaat voor 90 tot 95 procent over onverhard terrein, zeg maar door de natuur.

De sporters krijgen dan ook de opdracht mee de natuur niet te verstoren en vernielen. Terreinbeheerders Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Gemeente Ameland verleenden medewerking aan het evenement.

De Vuurtoren Trail is in nauwe samenwerking met de horeca en accommodatieaanbieders van Hollum tot stand gekomen. De organisatie zet in op een jaarlijks terugkerend evenement.

Er was een ‘korte‘ Vuurtoren Trail te lopen van 10 km. Voor de ‘midden-afstand‘ was een route van 17 km uitgezet en de ‘Bornrif‘ Vuurtoren Trail was maar liefst 35 km door ondermeer mul zand en duintje op, duintje af.

Robin Kinsbergen is de initiator. Hij is zelf fervent trail loper en zag een trail, een loop buiten de gebaande paden, op Ameland helemaal zitten. Hij kreeg genoeg mensen mee om de Vuurtoren Trail voor dit jaar op te zetten. Het was allemaal kort dag, erkent Kinsbergen, en dat is deels terug te vinden in het evenement. De communicatie kan beter, velen wisten niet wat er in Hollum aan de hand was, de website kan helderder en de evaluatie van de trail zal nog het een en ander naar boven brengen wat er aan de route en organisatie te verbeteren is. Zo werd er geklaagd dat er pas na 14 kilometer water klaar stond en was de route niet overal even duidelijk aangegeven. Of er routelinten of bordjes waren verdwenen of dat ze gewoon niet duidelijk genoeg waren aangegeven zal in de nabespreking duidelijk worden. Deze eerste Vuurtoren Trail namen vele lopers de verkeerde route. Ook was er een terrein ontsloten voor de lopers, maar omdat het hek openstond betraden ook fietsers en andere bezoekers het gebied.

Tweehonderdenvijftig hardlopers durfden het aan, vandaag. Dat het pittig was ondervonden velen. “Het is wel mooi, maar zwaar,” sprak de ene loper. “Eens en nooit weer,” zei een ander. “Ik heb een lint gemist en een stukje afgesneden,” zei een loopster in het roze. “Bij het peadenpad ben ik bijna uitgestapt,” zei een van de 250, die wel dapper doorliep tot aan de finish. “Na 14 kilometer was er pas water. Belachelijk!” Dat was de opmerking van een loper die niet zo tevreden was. “Het is veel pittiger dan ze hadden gezegd.” Het waren de woorden een zuchtende en proestende loopster die de tien kilometer deed. Ze was bij de start drie keer gewaarschuwd. Het zou zwaar worden en dat werd het ook.

“Het was geweldig mooi!” Dat zei een loper die had genoten van de tocht, het mooie weer en de omgeving. 

>>> lees hier over Sportief Ameland

>>> bekijk hier meer foto's van de eerste Vuurtoren Trail

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *