Eerste pup grijze zeehond in opvang Ecomare

TEXEL – Doodmoe ligt de pasgeboren zeehondenpup in de opvang van Ecomare. Hij kan zijn ogen nauwelijks open houden. Aan het spoor in het zand te zien heeft hij lang op het strand rondgezworven. De pup, die naar schatting een week oud is, werd gevonden bij paal 23. Het is de eerste jonge grijze zeehond in de opvang van dit seizoen in Nederland.

Grijze zeehonden worden geboren met een lange witte vacht. Bij deze pup zijn de haren opvallend grijs van kleur. Daaraan dankt hij zijn naam: Silver. Silver weegt 13,4 kilo. Hij is nog te jong om voor zichzelf te zorgen, maar de dierverzorgers van Ecomare zagen geen spoor van een moederzeehond in de buurt. Vandaar dat ze hem meenamen naar de opvang.

Een andere jonge zeehond, die bij paal 28 was gevonden, hebben de dierverzorgers wel laten liggen. Dit dier was groot en dik en de verzorgers schatten in dat hij geen hulp nodig heeft. Ze hebben hem een blauwe markering op de rug gegeven, zodat hij herkenbaar is. Hij wordt in de gaten gehouden.

Het geboorteseizoen van de grijze zeehonden is nu aan de gang. De pups worden onder andere geboren op de zandplaten in de Waddenzee. Door de harde wind en hoge golven kunnen ze van de zandplaat afspoelen en hun moeder kwijtraken. Silver heeft waarschijnlijk een tijd in het water doorgebracht, voor hij aanspoelde op het strand. Jonge grijze zeehonden kunnen wel zwemmen, maar doen dat in principe niet in de eerste weken van hun leven.

In de quarantaine kan Silver eerst goed uitrusten en op krachten komen. De vloerverwarming zorgt ervoor dat hij zijn energie aan andere dingen kan besteden dan aan zichzelf warm houden. Hij krijgt de komende tijd vier keer per dag zalmemulsie via een sonde in zijn maag. Over acht dagen mag hij zijn eerste haring. Silver is door de ramen van de quarantaine te bekijken.

Bron: Ecomare

lees hier meer over de grijze zeehond

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *