Eerste orkaan van het seizoen schampt Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius

Eerste orkaan van het seizoen schampt Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius 

Het orkaanseizoen voor de Atlantische Oceaan is officieel op 1 juni al gestart, maar de eerste orkaan heeft zich pas deze week ontwikkeld. Orkaan Danny koerst af op de Bovenwindse Eilanden. Waarschijnlijk schampt Danny op maandag de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius. Reden tot paniek is er echter niet.  

Afgelopen nacht is Danny, die qua oppervlakte een kleine storm is, geïntensiveerd en van de categorie ‘Tropische Storm’ gepromoveerd tot de status ‘Categorie 1 Orkaan’. Volgens het Nationale Hurricane Center van NOAA zijn er inmiddels windsnelheden van 140 kilometer per uur bereikt. De orkaan beweegt zich momenteel maar langzaam en lijkt de komende uren boven het warme zeewater nog iets verder te activeren. 

De-activerend

Komend weekend leidt de route richting de Bovenwindse Eilanden. Waarschijnlijk trekt Danny op maandag dan dwars over Saba en Sint Eustatius. Net ten noorden van de koers van het slechtweersysteem ligt Sint Maarten. Volgens de laatste verwachtingen is Danny tegen die tijd gelukkig alweer afgezwakt door de daar sterkere wind hoger in de atmosfeer. Afhankelijk van de precieze route, ziet hoogstwaarschijnlijk een deel van de eilanden een stormachtige dag tegemoet met een paar stevige buien. Zo lijkt Danny een relatief rustig orkaanseizoen in te luiden.

El Niño

Het is niet zo vreemd dat er nog niet eerder deze zomer sprake is geweest van een orkaan. Er is namelijk sprake van een sterke El Niño dit jaar, waardoor het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan een stuk rustiger zal verlopen. Daarentegen komen er aan de westkust van de Verenigde Staten tijdens een El Niño juist meer orkanen voor. Dit soort systemen brengen vaak veel neerslag met zich mee, iets wat het kurkdroge Californië wel kan gebruiken.

Bron: MeteoGroup

Wadden

Op Ameland is het volgens Piets Paulusma's verwachting morgen en overmorgen stralend mooi weer met temperaturen tot 26 graden.

Bron: Piets Weer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *