Eerste Open Amelander Fluitketel Curling kampioenschap

NES – IJsvereniging Met Frisschen Moed in Nes organiseerde het eerste Open Amelander Fluitketel Curling Kampioenschap.

Koning Winter is de laatste jaren geen vaste bezoeker meer in onze regio en was zeker niet meer verwacht aan het einde van deze winter. Majesteit was echter meer dan welkom om de Amelanders te laten genieten van de ijspret. Zowaar kon er worden geschaatst op eilander ijsbanen, in Nes was dat alweer voor het laatst in 2010. Bij schaatsen hoort ‘koek en zopie’, de chocolade en turbo’s werden op het ijs uitgeschonken en aangeboden door de vereniging. Bij ijsgaande dagen horen ook activiteiten en daarom is het eerste Amelander kampioenschap fluitketel curling op zaterdag 3 maart 2018 georganiseerd.

Op een sfeervolle en drukbezette Nesser ijsbaan streden 17 team van elk drie personen om de felbegeerde ereplaatsen. De spelregels van dit mooie ijsspel zijn eenvoudig. De deelnemers moesten met een ijsgevulde fluitketel proberen om deze over een afstand van circa 75 meter zo mogelijk op een roos tot stilstand te laten komen. Bepaald geen sinecure en als het dan lukt is het afwachten of een ander je ketel er niet af stoot. Je gooit daarbij al snel te langzaam of veel te hard. Ook is het loslaten een bepaalde kunst. Catrien Molenaar – Jong maakte daarbij een acrobatische val. Na een aarzelend begin mocht de jury een aantal zuivere voltreffers noteren.

Via een Knock Out systeem bleven een viertal team over tot de finale. Op een eervolle vierde plaats strandden de ‘Banefegers’. Peter Kiewied, Micha Metz en Bernard Teuben verlieten het ijs met een lekkere spekworst. De derde plek was een prooi voor de jonge meiden van team de ‘Huppelkontjes’. Emma Kienstra, Mirthe Kooiker en Kirsten Kooiker keerden huiswaarts met een fraai samengesteld prijzenpakket. Na een spannende strijd om de eerste plek mochten Gerard Metz, Peter Beverwijk en Jan Kienstra de handen in de lucht steken. Team Flip bestaande uit Peter, Martine en Lisa Kienstra mogen zich tot de volgende editie als vice-kampioenen afficheren. Beide teams hebben zondag 4 maart een lekker braadje in de vleespan.

Het bestuur van ijsvereniging ‘Met Frisschen Moed Nes’ bedankt alle deelnemers en toeschouwers voor het enthousiasme op deze oergezellige middag.

Door Rudolf Teuben

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *