Eerste olie geslagen in de Phenix

Geplaatst op: 08 februari 2022 - Categorie: Kunst & Cultuur

Molenaar Andries Polet aan de oliemaal installatie - Foto Amelander MuseaFoto Amelander Musea

NES - In koren- en oliemolen de Phenix in Nes is de eerste olie geslagen. De molen werd in 2019 gerestaureerd en is inmiddels uitgebreid met een olie maalinstallatie. Deze maalinstallatie is naast de molen in een nieuw bezoekerscentrum geplaatst en ligt geheel onder de mullesduun. Onlangs is deze uitbreiding, ontworpen door WAT architecten en gebouwd door bouwbedrijf Kolthof en de Molenmakers uit Tzumarrum, opgeleverd. Het duurt nog even voordat het bezoekerscentrum en de molenwinkel van de Phenix haar deuren opent, maar de oliemaalinstallatie is afgelopen weekend in gebruik genomen. Onder deskundige leiding van Ada Meurs en Henk Lollinga, van Oliemolen de Passiebloem uit Zwolle, hebben de molenaars van de Phenix en De Verwachting  uit koolzaad de eerste olie geslagen. Er wordt nog gekeken naar de afzetmogelijkheden van de olie.

Meurs en Lollinga waren afgelopen weekend op Ameland om een cursus olieslaan te geven. Vrijwillige molenaars Jack Russchen, Willem Kiewiet, Andries Polet en Clemens Brouwer volgden de cursus en ontvingen als certificaat voor het olieslaan een olieslagers lepeltje.

De Amelander molens zoeken vrijwilligers. Dit is uw kans om te leren olie te slaan en mosterd te malen. Aanmelden kan bij de Amelander Musea.
Neem contact op met William Beijaard, directeur van de Amelander Musea en Molens, via williambeijaard@amelandermusea.nl.

Relevante dossiers: Ondernemend
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?