Amelander Veerdienst wil zelf touwtjes in handen

BALLUM – De Amelander Veerdienst presenteerde woensdag 9 februari de uitkomst van de Amelander Veerdienst enquête aan burgemeester Leo Pieter Stoel. De enquête was eind 2021 onder Amelanders uitgezet, met daarin de hamvraag wat zij belangrijk vinden aan de veerverbinding en of een eigen veerdienst wenselijk is. Op dit moment is de concessie in handen van Wagenborg Passagiersdiensten. De enquête ging naar 1529 Amelander postadressen en de ingevulde formulieren konden tot 16 januari worden ingeleverd. Ook haalden bestuursleden hoogstpersoonlijk honderden ingevulde papieren op. In totaal leverde het 853 ingevulde enquêtes op.

De uitslag bevestigt wat iedereen eigenlijk wel weet, zegt Klaas Nagtegaal, voorzitter van het stichtingsbestuur: “De Amelanders willen werkelijk verandering en de politiek en het bestuur van Ameland kan die verandering teweeg brengen.” Stichting Amelander Veerdienst kan dit niet alleen, stelt Nagtegaal. Bij de overhandiging van het rapport met de uitkomsten van de enquête nodigt Nagtegaal het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Ameland uit om samen met Stichting Amelander Veerdienst op te trekken om met de concessie van 2029 zelf de touwtjes in handen te nemen. "Koers in eigen hand" is de titel van het rapport.

Uit de enquête blijkt dat Amelanders meer invloed willen op de beschikbare eilander autoplekken. De gemeente zou een financiële rol in de veerdienst moeten vervullen, vinden de meeste geënquêteerden. Het merendeel van de respondenten wil goedkopere kaartjes, maar als allerbelangrijkste komt een betrouwbare veerdienst door een voldoende uitgebaggerde vaargeul met een gelijk blijvend aantal afvaarten uit de bus.

Stichting Amelander Veerdienst is sinds mei 2018 actief. De stichting bekijkt of een eigen veerdienst, zoals die op Texel actief is, wenselijk en mogelijk is. De bestuursleden zijn Klaas Nagtegaal, Kees Brouwer, Richard Veltman, Fabian Kock, Mario Bunicich en Jur de Vries.

Burgemeester Leo Pieter Stoel krijgt het rapport 'Koers in eigen hand' uit handen van Klaas Nagtegaal  – in het midden bestuurslid Mario Bunicich – Foto Ina nagtegaal

Doneer

Waardeert u het nieuws van PA, doneer dan een euro voor dit artikel of word Vriend. Klik hier maar eens >

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *