Eerste officiële zomerse dag van 2019

WAGENINGEN – Vanmiddag, rond 16:20 uur, steeg de temperatuur in De Bilt naar 25,0 graden. Daarmee is de eerste officiële zomerse dag van 2019 een feit. Het moet voor een zomerse dag minstens 25 graden zijn op die plek. Het is 230 dagen geleden, op 13 oktober vorig jaar, dat het voor het laatst zomers warm was in De Bilt. Gemiddeld is deze periode drie weken langer. 

Gemiddeld valt de laatste officiële zomerse dag op 8 september en de eerste zomerse dag na de winter op 18 mei, wat een periode van 251 dagen maakt. De eerste officiële zomerse dag van 2019 is dus wat aan de late kant, maar het scheelde niet veel of we hadden een opvallend vroege gehad. Op 24 april werd het namelijk 24,9 graden en daarmee werd het net niet zomers warm in De Bilt. 

Ondanks de vrij late eerste zomerse dag, is de winterperiode zonder zomerse warmte in De Bilt korter dan normaal. Dit komt omdat de laatste officiële zomerse dag van 2018 recordlaat viel, op 13 oktober. Vorig jaar was de winterperiode zonder zomerse warmte ook al korter dan normaal met 233 dagen.

Nog langer wachten in 1906

In 2013 moesten we voor het laatst langer wachten op de eerste officiële zomerse dag, namelijk tot 6 juni. In 1906 duurde het zelfs tot 18 juli. Vorig jaar viel de eerste officiële zomerse dag juist bijzonder vroeg, op 19 april. Toen werd het in De Bilt 27,4 graden en kwam weerstation Lelystad zelfs op 29,6 graden uit. Een record was dit niet, in 2007 werd het op 14 april al zomers warm in De Bilt.

Morgen tropische warmterecords

Het wordt vanmiddag al volop zomers, zo stijgt het kwik in Brabant en Limburg mogelijk naar 28 graden. Op de stranden blijven de temperaturen wat achter door de invallende zeewind. Deze verkoelende bries maakt de hoge zonkracht extra gevaarlijk, omdat je niet door hebt dat je verbrandt. Met een UV-index 7 kun je binnen 15 minuten verbranden zonder in te smeren.

Morgen komt de temperatuur, met uitzondering van het Waddengebied, op grote schaal rond 30 graden te liggen en dit betekent een tropische dag. De kans is circa 60% dat het meteen tot een vroege officiële tropische dag komt in De Bilt. Omdat er een stevige zuiden- tot zuidwestenwind staat blijft zeewind lange tijd uit op de stranden, waardoor het ook daar heet kan worden met 28-30 graden. 

In het oosten en zuiden wordt het 32 graden en dit zijn recordhoge temperaturen voor 2 juni. Het warmterecord over alle KNMI-weerstations staat op naam van Winterswijk in 1947. Het werd toen 31,9 graden op het Achterhoekse weerstation. Het Drentse Eelde kwam op 31,4 graden uit en Maastricht noteerde 30,8 graden. De kans is groot dat we over deze waarden heen gaan zondag.

Ook in De Bilt was het op 2 juni 1947 recordwarm met 29,5 graden. De kans is 80% dat deze waarde wordt overschreden en zondag de warmste 2 juni sinds 1901 wordt.

lees hier over Waddenweer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *