Eerste kievitseieren van Ameland

BALLUM – Cor de Boer uit Hollum vond op zondag 11 maart 2012 even na half zes in de middag de eerste twee kievitseieren van Ameland. Het nestje met beide eieren lag aan de noordkant van de Westergrieweg. De Boer was in het veld met zijn kleinzoon Tim IJnsen (12) en zijn maat Jelke Dam (12).

Maandagmiddag 12 maart bracht De Boer samen met de twee jongens het ei naar het gemeentehuis. Burgemeester Albert de Hoop deed de test op versheid. Het eitje slaagde. Cor de Boer kreeg een oorkonde en het vindersloon. Jelke en Tim kregen ook elk een oorkonde.

Voor De Hoop was dit de eerste keer in zijn zesjarig burgemeesterschap van Ameland dat hij het eerste kievitsei in ontvangst mocht nemen. Alle andere keren was hij net ten tijde van het eerste eitje niet op het eiland.

Voor Cor de Boer was het de vijfde keer dat hij het eerste eitje van het eiland vond. Zijn eizoekerscarrière begon op 11-jarige leeftijd. De Boer kan zich nog heugen dat hij vroeger wel 15 eieren in een uur vond. Nu mag je over de hele raapperiode niet meer dan 15 eieren meenemen.

Zondag was hij bij de skapen, toen hij een kievit weg zag schieten. Daar moest wel een nestje liggen, leerde hij Tim en Jelke. Gedrieën vonden ze het nest met twee eitjes. De jongens hielpen opa met SMS-en van de vondst.

Het eerste kievitsei van Friesland werd zaterdag 10 maart 2012 gevonden tussen Rottum en Oudehaske. Het komt niet vaak voor dat het eerste kievitsei van Ameland zo kort daarop volgt.

Op Ameland mag vanaf half vijf naar kievitseieren worden gezocht. Er mag geraapt worden tot het quotum van 5939 eieren voor heel Friesland gehaald is.an Ameland zo kort daarop volgt. 

>>> om meer over de vogels op Ameland te lezen heeft Vogelwacht Hollum Ballum een weblog geopend met de naam Vogelwacht Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *