Eerste hittegolf van het jaar in aantocht

WAGENINGEN – Vandaag en morgen zijn de temperaturen bescheiden, het wordt ongeveer 20 graden. Maar de volgende periode met warmte is al weer in zicht. Sterker nog, in de loop van volgende week worden regionaal maximumtemperaturen van maar liefst 35 graden of nog wat hoger verwacht. Volgens MeteoGroup is de kans groot dat het tot een eerste hittegolf van het jaar gaat komen.

We spreken van een hittegolf als het minstens 5 dagen op rij meer dan 25 graden wordt, waarvan er in die 5 dagen ook nog eens 3 dagen moeten zijn met meer dan 30 graden. Het ziet er nu naar uit dat dit in De Bilt gaat lukken. Regionaal, in het zuidoosten van het land, is die kans nog een stuk groter.

37 graden?

Morgen, vrijdag, breekt een langere periode met overwegend droog en zonnig weer aan. Dat betekent voor komende zondag de eerste zomerse dag met minstens 25,0 graden. In het zuidoosten kan het al lokaal 30 graden worden. De dagen daarna lopen de temperaturen nog verder op: maandag tot en met donderdag zijn middagtemperaturen boven 30 graden eerder regel dan uitzondering. Dinsdag en woensdag lijken de heetste dagen te worden, in met name Limburg zijn dan waarden van 37 graden mogelijk. Voor later in de week laten de meeste computermodellen een geleidelijke temperatuursdaling zien.

Bron: MeteoGroup

lees hier Zomer, wanneer begint het – 20 of 21 juni

lees hier over zonnesteek en hitteberoerte

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *