Een tas van Ameland

DOKKUM – Ameland werkt aan een duurzame toekomst. En daarom passen de fairtrade tassen van fotografe en kunstenaar Mijke Bos daar zo goed bij. Bos uit Dokkum is vooral bekend van haar Openluchttentoonstelling Wad Naakt in 2009, op de waddendijk tussen Moddergat en Lauwersoog, die voor landelijke opschudding zorgde. Verder exposeerde zij onder meer op het NS Station Leeuwarden in een glazen container met portretten van migranten met typisch Nederlandse hoofddeksels.

Bos houdt ervan om de openbaarheid te zoeken met haar beelden. En ze zoekt graag enige confrontatie op met haar beelden. Met als doel om te reflecteren, in gesprek te gaan. Verder werkt zij o.a. in opdracht van Merk Friesland voor de promotie van de Wadden voor de duurzame bezoeker.

De fotografe liep al langere tijd rond met het idee iets te maken wat de schoonheid van zes tassen gemaakt: twee van de wadden bij Moddergat en Ternaard, een van Dokkum, een van Leeuwarden en een van Terschelling. En nu dus ook van Ameland.

Elke foto wordt naderhand bewerkt door Bos. “Ameland stond vast: dit moet een fel blauwe tas worden. Ameland is voor mij zon, strand en zee. Een prachtig oord waar ik graag tijd doorbreng met mijn kinderen”, aldus Bos.

De tassen worden in kleine oplage gedrukt in Dokkum met een duurzame printer. Aan de binnenzijde van de tas staat de plek waar de foto gemaakt is. Dit maakt elke tas uniek. Het materiaal is van biologisch katoen. De tassen worden vervolgens genaaid in Kollum door het NEF, een sociaal leerbedrijf. Het proces is dus volledig lokaal. De bedoeling is dat er nog meer plekken van Friesland en de eilanden op tassen gaan verschijnen.

Bos vond bij VVV Ameland en Vakantiepark Qurios enthousiaste belangstelling voor de tassen en daarmee is er een samenwerking gemaakt. De tassen kosten € 22,50 per stuk en zijn aldaar verkrijgbaar en online: www.mijkebos.com/tassen. Een mooi cadeau voor de trotse eilander of voor de bewuste bezoeker van het eiland!

op de tas wordt de vuurtoren wel weer Bornrif genoemd; lees hoe de vuurtoren werkelijk heet

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *