RSS
Zoeken

Een gat in de zeedijk als redding

Geplaatst op: 25 maart 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

Gideonsbende

HOLWERD - In het Friese Holwerd hebben bewoners een waanzinnig plan opgevat. Ze gaan de dijk doorbreken en hun terpdorp terug aan de Waddenzee leggen. Holwerd dreigt, zoals zoveel dorpen, een spookdorp te worden waarin krimp een spoor van vernieling trekt. Met hun plan brengen ze nieuw leven in hun dorp en hopen ze een toeristische trekpleister te worden. Maandag 15 april 2019 is de 2Doc 'Holwerd aan Zee; Een gat in de zeedijk als redding' van 21.00-21.50 uur te zien op NPO 2.

“In Holwerd doen we alles zelf en alles samen”
Gaat het de bewoners van Holwerd lukken om de 65 miljoen euro bijeen te schrapen, die nodig is voor het plan? En zullen de boeren ermee akkoord gaan dat hun vruchtbare land opnieuw onder water wordt gezet? Vier jonge mannen trekken de kar: Marco Verbeek, die de plaatselijke supermarkt runt, Hessel Hiddema, een aardappelboer die zijn pootaardappels over de hele wereld uitvent, Theo Broersma, inspecteur van de voedsel- en warenautoriteit en Jan Zijlstra, beleidsambtenaar van de gemeente. Ze worden in hun dorp de Gideonsbende genoemd.

De film volgt de mannen op hun tocht de wereld in om het geld bij elkaar te krijgen. Het leidt hen naar het Provinciehuis in Leeuwarden, naar de EU in Brussel en naar het Goed Geld Gala in Carré in Amsterdam. Wars van bureaucratie en etiquette gaan deuren voor hen open, die voor anderen gesloten blijven. Tot hun eigen verbazing komt de een na de ander over de brug.

De inwoners van Holwerd reageren met Friese nuchterheid. Leegloop, werkeloosheid en verlies van voorzieningen, krimp dus, heeft veel kapot gemaakt. Toch worden ze aangestoken door de plannen en er ontstaat een dynamiek die het dorp verbindt en voor ‘mienskipsin’ zorgt. Het geloof in een toekomst voor hun dorp komt weer terug. 

Holwerd aan zee is een film van Kees Vlaanderen. Het is een coproductie van Human en Moondocs.

lees hier meer over Holwerd aan Zee

Fanfare door de polderHessel Hiddema en Jan ZijlstraMarco VerbeekTheo Broersma

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?