Een en al boerderij op Ameland

BALLUM – Oense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, overhandigde maandag het eerste exemplaar van het boek “Een en al boerderij op Ameland” aan burgemeester Albert de Hoop. Het boek is uitgegeven door Stichting De Ouwe Pôlle Ameland. De Hoop is tevens voorzitter van deze stichting.

Straatsma, op het eiland nog immer bekend als Dokter Straatsma, maakte jarenlang een uitgebreide studie over de landbouw en de boerderijen op Ameland. In 1996 gaf hij daarover een lezing voor De Ouwe Pôlle. Veertien jaar later is daar een boek uit voortgekomen.

“De agrarische sector is belangrijk voor Ameland, vroeger en nu nog” meent de schrijver. Vanuit dat belang voor het eiland inventariseerde hij de agrarische bouwwerken. Van de 270 Amelander boerderijen staan er een dikke honderd in het boek genoemd en beschreven.

Straatsma gaat na deze uitgave door met zijn werk. Vooral in Nes en Buren staan nog veel boerderijen waar hij nog een beschrijving van moet maken. Met Hollum en Ballum is hij wel zo ongeveer klaar, zegt de schrijver. Op de voorkant van het boek prijkt een schilderij van Germ de Jong uit  1949. Het is een alleenstaande boerderij midden in een land vol stuken (stuiken). Het is De Kuul, een boerderij aan de Oranjeweg in Hollum.

“Ik heb er heel veel plezier aan beleefd,” zegt de oud-huisarts over het inventariseren, de gesprekken met de boeren, het typen, overtypen en nog eens overtypen.

Het 314 pagina’s tellende boek is voor € 42,50 te koop in de Amelander musea.

>>> lees hier meer over boeken over Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *