Duurzaam eiland: Grote stappen zetten

BALLUM – Ameland moet aan de slag met concrete duurzame plannen, meent de fractie van Ameland ’82. “We moeten grote stappen zetten,” noemt raadslid Dirk Brouwer het in een motie. Er moeten projecten op het eiland komen. “Laat al die dure onderzoeken maar in de kast liggen.” De woorden zijn raadslid Tonnie Overdiep (PvdA) uit het hart gegrepen. “Geen woorden, maar daden,” daar is Ameland aan toe. De innovatieve houtsnipperketel, die in de nieuwe Burgemeester Walda School geplaatst gaat worden, is een stap in de goede richting.

De twee subsidie rondes voor energiebesparende maatregelen zijn ook van die stappen.

Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) ziet graag dat er geld uit het Waddenfonds gebruikt kan gaan worden. “Het Koopplein Amelandwordt tijd dat het Waddenfonds operationeel wordt. Als het niet opschiet met het waddenfonds, dan ontstaat er niks!”

Wethouder Nico Oud, die duurzaamheid in de portefeuille heeft, noemt dat Ameland goed onderbouwde plannen moet maken om voor dat geld in aanmerking te komen. Het college gaat die plannen op een rij zetten. Dat was het zonder de motie van A’82 ook al van plan.

Als alle eilanders verstandig omgaan met energie, is er al veel voordeel te halen, meent Overdiep. Hij ziet een overvloed aan felle lampen die de zaken verlichten, als hij ’s avonds door Nes wandelt. “Waar zijn we mee bezig! Dit is het paard achter de wagen spannen.”

De duurzame ambitie van de Waddeneilanden stamt uit 2007. In 2011 werd het Stappenplan Duurzame Waddeneilanden aan de minister overhandigd. In 2020 willen de eilanden zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie en water.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *