Duoconcert Sweet Sixteen – Sweet Sixty Plus

HOLLUM – In het laatste weekend van mei is er veel te beleven op Ameland. Je kunt naar verhalen luisteren, een kajak clinic volgen, naar lezingen of je culinair laten verrassen, geïnspireerd op Hidde Dirks Kat en zijn vrouw Jantje Jans en kunt je muziekaal laten verrassen in de hervormde kerk in Hollum.

Op 26 mei vindt in de kerk een bijzonder Duoconcert plaats onder de titel Sweet Sixteen – Sweet Sixty Plus. Zangkoor Crescendo treedt dan samen op met het Steinmüller Frauenchor uit Gummersbach. Het concert komt voort uit het weerzien na vijftig jaar van twee schoolvriendinnen. Het verklaart de titel van het duoconcert: Sweet Sixteen – Sweet Sixty Plus. De tieners van toen zijn zestigers, grote meiden die nog steeds van zingen houden.

Zangkoor Crescendo van Ameland nodigde het Duitse Steinmüller Frauenchor uit voor dit duoconcert en de Duitse dames komen maar al te graag. Het kwam uit de koker van Selma Dubbeld, koorlid van Crescendo. Zij was in de jaren zestig klasgenoot van Nanny de Beus. De meiden deden de Kweekschool in Den Haag.

Muziek was een belangrijk vak binnen die onderwijsopleiding en de school in Den Haag prees zich gelukkig met een begnadigde muziekdocent. Het was Marius Borstlap, een dirigent die landelijk bekendheid genoot. Hij was met zijn koren en concerten regelmatig op de radio te horen. De dirigent pikte de mooie stemmetjes uit de klassen van de Kweekschool en zowel Selma als Nanny bleek zo’n nachtegaaltje. Ze werden lid van het Haags Jeugdkoor.

Eind zestiger jaren ging Nanny op vakantie naar Gummersbach en na het eindexamen verdween zij voorgoed naar Duitsland. Ze bleef klassiek hangen aan de gitarist van de band, de man met wie ze inmiddels bijna 50 jaar getrouwd is.

De wegen van de twee jonge vrouwen gingen uiteen.

Via social media vonden ze elkaar in 2010 terug en toen Nanny vernam dat Selma naar Ameland was verhuisd, moest er een ontmoeting volgen. Nanny en haar gitarist zijn namelijk gek op de Waddeneilanden.

Sweet Sixteen was veranderd in Sweet Sixty; het weerzien was warm. Ze ontdekten dat ze allebei hun liefde voor muziek levend hadden gehouden en dat ze in een koor zongen. Het Steinmüller Frauenchor bestaat dit jaar 80 jaar en het idee ontstond om dat te vieren op Ameland.

“En zo’” zegt Selma, “is het plan bij beide koren ontstaan om een duoconcert te organiseren. Een weerzien na 50 jaar in de muziek.”

  • Sweet Sixteen – Sweet Sixty Plus
  • Zaterdagavond 26 mei
  • aanvang 20.00 uur
  • Hervormde kerk in Hollum
  • entree is gratis
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *