Duizendzeven – Veel kwallen op het strand

TEXEL – Door de straffe oostenwind zijn er veel kwallen aan het strand. In deze tijd van het jaar zijn er verschillende  stekende soorten bij. Het is geen reden om niet te gaan zwemmen, maar hou er wel rekening mee. Neem bijvoorbeeld een flesje azijn mee tegen kwallensteken.

Op dit moment zijn er op en nabij het Noordzeestrand voornamelijk blauwe haarkwallen en kompaskwallen. Deze soorten kunnen steken, maar niet heftig. In de afgelopen dagen zijn er ook rode haarkwallen gevonden. Deze zijn minder algemeen, maar ze steken extra heftig. Je kunt ze meestal herkennen aan de baksteenrode kleur en de lange, haarvormige tentakels. Andere soorten kwallen en kleine kwalletjes zijn ongevaarlijk voor mensen. Ze zijn allemaal wel mooi om ze in een emmertje of iets dergelijks te bekijken.  

Kwallen horen bij het plankton, omdat ze niet actief zwemmen en met de zeestromen mee gaan. Bij oostenwind ontstaat een onderstroom over de zeebodem richting strand, die het plankton, en dus ook de kwallen, meevoert. Als de wind gaat draaien wordt het vanzelf minder.

Kwallengif is niet bestand tegen heet water en zuur. Daarom helpt een beetje azijn op een zere plek, die door kwallen is veroorzaakt. Heet water, met de temperatuur van een teiltje afwaswater, helpt ook.

lees hier over wat je moet doen na een kwallensteek (neem bijvoorbeeld weegbree mee naar het strand) – Artikel 1007 –

lees hier over de massale strandingen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *