Duizend printers op strand geborgen

BUREN – Wel duizend printers zijn geborgen. Gemeente Ameland heeft vanmorgen de apparaten opgeruimd. Ze lagen op het strand van Ameland ter hoogte van paal 23, op het oostelijke puntje van het eiland en komen uit een container die in de nacht van zaterdag op zondag boven Terschelling overboord is geslagen.

De printers zijn niet meer te gebruiken omdat ze in het zeewater hebben gelegen. Ze zijn niet erg zwaar en zweven over de bodem richting het strand. De piepschuimen verpakking is gesignaleerd op Schiermonnikoog en de bijbehorende inktpatronen liggen al op de Groninger kwelders. Op het strand voorbij Buren liggen ook de gebruiksaanwijzingen en de installatie CD-Roms. 

Behalve de printers drijven er stofzuigertjes en stofzuigerzakken naar de eilanden. Vermoedelijk komt dat ook uit de opengeslagen container die ten noorden van Ameland in de buurt van het NAM productieplatform is opengeslagen en gezonken. Verder worden er jacks en fietswielen geborgen in opdracht van de verzekeraar.

Van de negen containers zijn er nog vier zoek, meldt Rijkswaterstaat Noordzee om 17.30 uur. Twee spoelden zondag aan op Ameland. Bemanningsleden van de Navi Baltic meldden dat één laadkist direct is gezonken nadat deze te water was geraakt. Drie containers dreven met de stroom mee en zijn daarna ook gezonken. Twee van de negen spoelden aan op de Engelsmanplaat en zijn vandaag geborgen. De laatste van de negen is eerder vandaag geborgen door het door RWS ingehuurde schip Friendship. Deze is inmiddels in Lauwersoog aan land gezet en wordt in opdracht van de eigenaar afgevoerd. Rijkswaterstaat zocht vanmiddag vanaf water en vanuit de lucht met een kustwachtvliegtuig in het stroomgebied naar de resterende containers, maar gaat er later in de middag van uit dat ze zijn gezonken. Zeker één container is stukgeslagen, getuige de spullen die in de Noordzee drijven en aanspoelen op de kust.

Zodra de Friendship klaar is met de berging van de twee op de Engelsmanplaat gaat de voormalige kotter met sonar op zoek naar de vier gezonken exemplaren.

>>>lees hier Snoepgoed uit ballen te eten

>>>lees hier Jutten op Ameland bij paal 21

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *