Duivelsdag in De Zwaan

Geplaatst op: 31 maart 2018 - Categorie: Alles & Algemeen

Duivelsdag op Groenland

GORREDIJK - Het was Duivelsdag in De Zwaan, op zaterdag 31 maart 2018. Het boek Duivelsdag op Groenland werd gepresenteerd in de herberg. Het Friese boek Duveldei op Grienlân van Ype Poortinga is ontsloten voor de Nederlandse lezers en liefhebbers van walvisvaardersverhalen door vertalers Janke Poortinga en Janneke van der Meulen. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Jeanet de Jong, die vanaf de eerste minuut enthousiast was en adviseerde over het project, Amelander is en Hollumer, èn familie van Hidde Dirsk Kat.

Deze historische roman, die in 1967 in het Fries verscheen, komt hiermee voor het eerst in het Nederlands uit. In 1777 besluit de hoofdpersoon van Duivelsdag op Groenland als ‘snijdokter’ en barbier aan te monsteren op de walvisvaarder De juffrouw Clara, het schip met commandeur Hidde Dirks Kat. Hij maakt zo voor het eerst de spannende robben- en walvisjacht mee. In de buurt van Groenland loopt het schip echter vast in het ijs en vergaat tijdens een verschrikkelijke storm. Een klein deel van de bemanning weet na een barre tocht van enkele dagen de ijzige kust te bereiken, waar Eskimo's hun gastvrij onderdak bieden.

De verteller schetst met rake observaties en komische dialogen de verhouding tussen de 'primitieve' gastheren en 'moderne' bezoekers, daarbij beïnvloed door de Romantische filosofen uit zijn tijd. Deze historische roman is gebaseerd op het dagboek dat Amelander Hidde Kat bijhield tijdens deze reis.

Ype Poortinga (1910-1985) heeft o.a. gedichten, toneelstukken, drie historische romans en zeven bundels met volksverhalen gepubliceerd. Zijn literaire werk wordt nog steeds geprezen om de psychologische karateriseringen, de sfeervolle beschrijvingen en het grote inlevingsvermogen in historische omstandigheden. Voor zijn roman Elbrich kreeg Poortinga in 1950 de Gysbert Japicxpriis. Elbrich en Duveldei op Grienlân werden in 1978 en 1981 uitgebracht in de reeks Friese boeken van blijvende waarde. Vertaalster Janke Poortinga is de vijfde van zijn zes kinderen.

Duivelsdag op Groenland van Ype Poortinga is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Uitgeverij Bornmeer. Het kost € 19,50.
Duivelsdag op Groenland werd in het Nederlands in 2018 uitgegven vanwege het Hidde Dirks Kat-jaar, en is een van de activiteiten die plaatsvinden onder de paraplu van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa.

Uitgeverij Bornmeer, Hellingbaas 1, Gorredijk | 0513 490 319 - info@bornmeer.nl - www.bornmeer.nl

lees hier ook over het boek van Ype Poortinga

lees hier meer over Hidde Dirks Kat

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?