Drukke NAM-avond verwacht

BUREN – Het kon wel eens een drukke avond worden, vermoedt een van de leden van Amelands Tegengas. De Nederlandse Aardolie maatschappij (NAM ) houdt woensdagavond 14 oktober haar derde informatieavond op Ameland over de nieuwe gaswinningactiviteiten op het eiland. De NAM noemt de plannen “voorlopig,” maar presenteert al een uitgewerkte planning waarin de boring in 2011 staat gepland en de winning van gas in 2013. In het rijtje met jaartallen en activiteiten staat alleen bij “2011 Vergunning verleend?” voorzichtigheidshalve nog een vraagteken.

De NAM gaat de “gewijzigde voorgenomen plannen” nader toelichten. Tijdens de eerste twee informatieavonden in mei van dit jaar zei de NAM te willen boren in recreatiegebied De Vlijen. Door alle commotie over die plek heeft de NAM nu een plek ten oosten van Buren op het oog.
Transport, leidingaanleg en het tijdspad komen woensdagavond ook aan de orde.

De NAM onderzoekt mogelijkheden om drie gasvelden in de omgeving van Ameland in productie te nemen. Twee velden liggen onder de Noordzee. Het derde veld ligt deels onder de Waddenzee en deels onder het eiland. Sinds 1986 produceert de NAM aardgas vanaf drie installaties op en ten noorden van het eiland. Ameland-oost-1 is een productielocatie op de oostpunt van Ameland. Ameland-oost-2 is een satellietplatform dat twee kilometer ten noorden van het eiland staat. Het derde productieplatform, Ameland Westgat-1, staat drie kilometer ten noorden van het eiland. Het is een productieplatform. Ze staan boven het gasveld dat onder de oostpunt van Ameland ligt en dat uitwaaiert naar de Waddenzee en naar de Noordzee. Behalve dit veld wil de NAM gaan boren naar het Ballum-veld, het Nes-Noord-veld en het E27-veld dat ten noorden van Buren onder de Noordzee ligt. Voor de boring wil het bedrijf de bestaande NAM-locatie Ballum gebruiken en voor de andere twee velden een nieuwe locatie aanleggen.

Comité Amelands Tegengas wil discussie op gang brengen. “Niet alles als zoete koek aannemen! We willen duidelijk maken wat de nieuwe boorplannen de Amelanders oplevert, maar óók wat het gaat kosten. Naast de voordelen ook de nadelen én de risico´s op tafel! Geen gouden bergen, ook geen doemscenario, maar een gezonde portie nuchterheid: objectief maar kritisch. Is het bijvoorbeeld anno 2009 wel echt zo nodig om zo veel waardevols van Ameland in de waagschaal te stellen voor een `beetje gas´?”

Dossier NAM

12-10-09 Drukke NAM-avond verwacht
1-9-09    Acties rondom boorplannen
1-9-09    
Ameland’82 : Gasboringen op Ameland
20-8-09  Amelands Tegengas wil discussie
18-8-09  NAM past plannen gaswinning Ameland aan
15-8-09  Amelands Tegengas
5-8-09    Vragen en antwoorden over NAM-plannen
9-6-09    Hyves-Voor gasboringen op Ameland (1-9-09 uit de lucht gehaald)
9-6-09    Virtueel protest via Twitter
9-6-09    Boren: Ameland zegt nog niets
7-6-09    De Anekdotejager
7-6-09    ‘Alweer heeft de NAM snode plannen’
5-6-09    Antje & Betje
4-6-09    NAM belegt derde informatie avond
3-6-09    
Hyves-Wij zijn tegen boortorens op Ameland
3-6-09  
Tegengas
31-5-09  NAM wil op het eiland boren
7-5-09    NAM boort bij Ameland naar aardgas
6-5-09    Uitnodiging NAM
5-5-09    Gaswinning onder Waddenzee mag
2-5-07    NAM boort weer boven Ameland

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *