Drie drenkelingen in twee dagen

NES – Ameland had op zaterdag en zondag drie keer een zwemmer die in de Noordzee in de problemen kwam. Zaterdag haalden de lifeguards een zwemmer uit het water en stonden hulpdiensten paraat om bij te springen. Lees er hier over.

Zondag moesten nog eens twee zwemmers uit het water worden gehaald. Een man werd in zee ter hoogte van Nes onwel. Voor hem rukten nogmaals de hulpdiensten uit, maar zijn leven kon niet meer gered worden. 

Ter hoogte van paal 21.600 is vanmiddag een derde drenkeling uit het water gehaald. Hij heeft zijn leven te danken aan een aantal wadlopers en twee jongemannen uit Buren, de zoons Willem (23) en Pieter (24) van Johannes en Mirjam de Jong. Ook voor dit noodgeval werden de hulpdiensten gebeld. Die kwamen niet vanwege de reddingspoging een paar kilometers verderop.

Uiteindelijk zijn de wadlopers zelf in actie gekomen, met hulp van de twee Buremer jongens. Wel kwam een politieauto poolshoogte nemen, maar die agenten deden niks, meldt een getuige. Bij navraag bij de politie blijkt dat er bij het bewuste incident klaarblijkelijk genoeg 'handjes' waren, zodat verdere inschakeling van hulp niet nodig werd geacht. De twee agenten hebben overigens wel geholpen, blijkt uit aanvullende informatie, bij het nog iets langer maken van de lijn, zodat de drenkeling bereikt kon worden. Ze gingen daarvoor zelfs het water in.

Op dat moment zwom één persoon naar de drenkeling. De redder was vastgebonden aan een lijn van spanbanden, trekkabel en hondenriem, die door een wadloopgids en de jongens De Jong aan elkaar waren geknoopt. Dit team heeft de drenkeling aan wal gekregen. De traumaheli kwam hem daarna ophalen. Toevallige passanten en gewone burgers hebben met alles wat er voor handen was deze man gered, terwijl vrouw en kinderen (8 en 12 jaar) van de man in paniek langs de waterkant liepen, volgens een ooggetuige zondag. 

Annette Verbeek, uit de vriendengroep van wadlopers, vult het verhaal maandag nog aan. Zij was degene die de dochter heeft opgevangen, aangezien er verder niemand Duits sprak. "Het meisje was uiteraard helemaal in paniek en zat in haar eentje op het strand toen wij aankwamen. Niet dat dit belangrijk is natuurlijk, maar het was dus niet zijn vrouw die aanwezig was maar ik, die de kinderen en dan vooral het meisje opving, hun moeder was thuis in Duitsland."

De redders van de man die levend uit het water kon worden gehaald vonden het wel erg dat er niet meer hulp kwam. Ongelukkigerwijs stond een paar kilometer verderop een arsenaal aan hulpdiensten, in voordurend contact met 112. Die man verloor het leven, bleek later.

Het mooie nieuws is dat een groepje dappere burgers met kordaat optreden deze man heeft weten te redden. Hij werd per traumahelikopter naar het UMCG in Gronigen gevlogen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *