Draadloos Ameland

DOKKUM – Kabel Noord belegt een avond over draadlos internetten op Ameland. De avond vloeit voort uit de conferentie ‘Ameland Digitaal,’ die op 25 februari werd gehouden.

De avond is Kabel Noord op dinsdagavond 16 juni, van 19.30 tot 21.30 uur, in De Toel te Nes.

Aan Kabel Noord werd gevraagd: “Waarom zou je draadloze internettoegang niet mogelijk maken op heel het eiland, door middel van ‘wifi hotspots’? Kan Kabel Noord dat

niet regelen?”

Er kan veel, zegt Kabel Noord, maar voor een goede eilander dekking heb je echter al snel vele tientallen antennes (‘access points’ of ‘toegangspunten’) nodig. Deze investering en de exploitatiekosten zijn voor Kabel Noord alléén moeilijk op te brengen. Het kabelbedrijf zoekt meerder partijen die bereid zijn een dergelijk project te ondersteunen. Een aantal eilander ondernemers zag hiervoor wel mogelijkheden en ook de gemeente Ameland wil hierover meedenken.

Kabel Noord licht het plan ‘Draadloos Ameland’ toe en vertelt over de mogelijke spreiding en dekkingsgraad in kernen en open gebieden. Het kabelbedrijf geeft meteen een indicatie van de investerings- en exploitatiekosten. Kabel Noord denkt dat draadloos Ameland grote voordelen oplevert en is benieuwd naar het draagvlak.

Als er genoeg draagvlak blijkt dan wordt het plan verder uitgewerkt. “Ter indicatie van de orde van grootte: we denken vrij veel ‘antennes’ nodig te hebben, ongeveer vijftig tot zeventig stuks. Met dit aantal access points kunnen de bedrijven van de medeinvesteerders voorzien worden van draadloos internet, maar ook een aantal publiekslocaties, zoals de vier dorpskernen, duingebieden en strandopgangen, omgeving van bezoekerscentra. Daarbij kan de startpagina die automatisch verschijnt in de laptops en PDA's van de inloggers ook benut worden voor het verstrekken van lokale informatie en reclame. Ameland zal hiermee zijn digitale ambities verder vorm kunnen geven en zijn bezoekers op deze manier beter en sneller van dienst zijn.”

Wie 16 juni wil bijdragen aan een geslaagde avond kan zich melden bij Kabel Noord.

Dat kan telefonisch (secretariaat Kabel Noord, Renske Visser, 0519 701737) of per email

(r.visser@kabelnoord.nl).

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *