Dorp op Ameland energieneutraal maken?

RAERD – Wil jij jouw dorp energieneutraal maken?

Dan willen wij de Energiewerkplaats bij helpen.

“De Energiewerkplaats is op zoek naar dorpen die volop actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Dit gaat verder dan het leggen van een zonnepaneeltje op het dak. Wij zijn namelijk op zoek naar initiatiefnemers uit Friese dorpen en buurten die in de toekomst willen voorzien in hun eigen energie.

De afgelopen jaren is De Energiewerkplaats (EWP), een initiatief van Doarpswurk en de Friese Milieu Federatie, actief betrokken bij dorpen en buurten die veel stappen hebben gezet richting duurzaamheid. Van het bouwen van een duurzaam dorpshuis tot het oprichten van een eigen energiecoöperatie.  Hierin ondersteunt EWP door bijvoorbeeld het opstellen van een business case of het faciliteren in het juiste netwerk en het delen van kennis. De dorpen die de afgelopen jaren zijn geholpen volgen we nog steeds en worden ook in dit project betrokken om bestaande kennis te delen met nieuwe initiatiefnemers.

Hoe helpt De Energiewerkplaats?

Is jullie initiatief toe aan de volgende stap: Energieneutraliteit? Meld je dan aan op www.doarpswurk.nl en kom naar de informatiebijeenkomst op 25 maart in Raerd. Tijdens deze bijeenkomst zullen wij toelichting geven op het proces dat we samen ingaan. Het proces bestaat onder andere uit:

  • Diverse workshops
  • Kennisuitwisseling met andere pioniers uit Fryslân
  • Een excursie
  • Procesondersteuning van professionals
  • Opstellen van een Businesscase

Voorwaarden om deel te nemen

Voor de dorpen en buurten die mee willen doen geldt een aantal selectiecriteria omdat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Het is van belang dat er een stevig kader met een heldere visie van de initiatiefgroep is, er reeds succesvolle projecten lopen of zijn afgerond, er draagvlak is in het dorp of de buurt en er bestuurlijk draagvlak is passend bij het beleid van de gemeente. Je kunt jouw dorp aanmelden via de website doarpswurk.nl. Doe mee en laten we Fryslân nog een beetje mooier maken!”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *