Doopsgereforzind op Ameland

HOLLUM – Doopsgezind en Gereformeerd vormen op Ameland een federatie. Het is een unieke gebeurtenis op kerkelijk gebied.

Al een aantal jaren is er op Ameland sprake van een nauwe samenwerking tussen de Doopsgezinde gemeente en de Gereformeerde kerk. Wat begon met gesprekken of de beide kleine zelfstandige gemeenten iets voor elkaar konden betekenen is uitgemond in het aanstellen van een gezamenlijke predikant en een steeds nauwere samenwerking.

“Wij weten dat het mogelijk is om samen een krachtige en stabiele gemeente te zijn, met een prettige sfeer, een gemeenschap die open is en gastvrij, waar mensen in het licht van God de zin van het leven kunnen ontdekken,” schrijft Gerrit de Boer, voorzitter van de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland.

De Amelander Doopsgezinden en Gereformeerden stelden een federatieovereenkomst op en een nieuwe plaatselijke regeling die past bij onze nieuwe gemeente. In een gezamenlijk ledenvergadering op 25 maart 2009 besloten de leden unaniem voor het aangaan van een federatie. Het mag een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van de gemeenten genoemd worden. Oorspronkelijk komt de Gereformeerde kerk op Ameland voort uit de Doopsgezinde gemeente. Beide gebeurtenissen waren en zijn uniek in ons land.

De Classicale vergadering van de Protestante Classis Dokkum gaf op 15 oktober haar zegen aan de samenwerking. De Boer: “Ameland wordt hiermee op de kaart gezet en kan en mag een voorbeeld zijn voor andere vormen van samenwerking.”

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *