Donorweek 2015 levert 27.624 registraties op

DEN HAAG – De Donorweek 2015 heeft tot dusver 27.624 registraties opgeleverd, waarvan 86% een ja-keuze was. Dit is nagenoeg dezelfde tussenstand als vorig jaar, toen er aan het eind van de Donorweek 27.433 registraties werden geteld. Ook toen zei 86% Ja. De Donorweek is onderdeel van de campagne ‘Donor worden. Waar wacht je nog op.’ Deze campagne benadrukt dat orgaandonatie belangrijk is en waarom je je moet registreren als donor. Door persoonlijke verhalen in beeld te brengen van mensen die onverwachts een donororgaan nodig hadden, groeit de bewustwording dat het iedereen kan overkomen.

Veel gesprekken tot stand

De Donorweek zet dit jaar aan tot praten en inleven. De twaalf personen die in de campagne aan het woord komen, danken hun leven allemaal aan een donororgaan. Ze registreerden zich jaren geleden als donor om ooit een ander te kunnen helpen en werden uiteindelijk zelf ontvanger. Drie van hen spelen de hoofdrol in ontroerende mini-docu’s, waarin ze hun verhaal vertellen aan Roel van Velzen, Hadewych Minis en Patricia Steur. Een mooie opening voor het gesprek over orgaandonatie, een belangrijke doelstelling van de campagne. Die gesprekken werden in heel Nederland gevoerd, op sociale media maar ook bij de circa 300 acties die tijdens de Donorweek werden georganiseerd. Daarnaast werd op tv, radio en in de kranten volop aandacht besteed aan orgaandonatie.

Meer registraties

Tijdens de Donorweek zijn in het land ook veel papieren donorformulieren ingevuld. Deze registraties zijn nog niet allemaal meegenomen in dit voorlopige resultaat. Jeantine Reiger, woordvoerder van de campagne ‘Donor worden. Waar wacht je nog op.’: “Uit de vragen die er bij de Nederlandse Transplantatie Stichting binnenkomen en uit reacties op social media zien we dat het besef door dringt dat je zomaar ook ooit zelf een orgaan nodig kan hebben. En dat roept vragen op. Want, wat zou je zelf willen als je op de wachtlijst staat? Zou je dan zelf een orgaan willen ontvangen? En, is het dan niet logisch je als donor te registreren voor een ander? Het is voor veel mensen een eye opener dat de kans dat je zelf een orgaan nodig hebt, groter is dan de kans dat je daadwerkelijk organen kunt doneren. Ik ben ervan overtuigd dat dit besef heeft geleid tot registraties deze week. En we zijn echt blij met iedere nieuwe registratie, en vooral de ja-registratie om donor te worden. Want dat redt levens en dat is heel hard nodig, want mensen sterven terwijl ze wachten op een orgaan.”

Dit mooie resultaat is mogelijk gemaakt door de inzet van talloze mensen. De campagnepartners van de campagne ‘Donor worden. Waar wacht je nog op.’ bedanken alle mensen die de afgelopen week een keuze hebben gemaakt en iedereen die zich heeft ingezet voor deze Donorweek. Zij roepen iedereen op de formulieren die (online) zijn ingevuld zo snel mogelijk met een handtekening op te sturen naar het Donorregister. Ook na de Donorweek kun je heel gemakkelijk je keuze aangeven viawww.wordookdonor.nl. En dat is van groot belang, niet alleen voor de mensen op de wachtlijst maar ook voor je nabestaanden. Want wanneer je geen keuze maakt, dan moeten zij hierover beslissen na je dood. Een haast onmogelijke vraag op een zeer emotioneel en verdrietig moment.

De Donorweek is onderdeel van de campagne ‘Donor worden, waar wacht je nog op,’ een gezamenlijk initiatief van diverse gezondheidsfondsen, patiëntenverenigingen, de Nederlandse Transplantatie Stichting en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Via www.wordookdonor.nl kunnen alle Nederlanders van 12 jaar en ouder zich registreren als donor.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *