Donkere zeehond geen melanist

HOLLUM – Vorige week vond jutter Harmen Wijnberg een bijzondere grijze zeehond. Het was een dier met een heel donker grijze vacht, tegen het zwarte aan. Een opvallende zeehond die op 14 februari 2020 ontspannen op het strand bij Hollum lag. 

Was de zeehond helemaal zwart geweest, dan was het nog steeds een grijze zeehond, maar dan een grijze zeehond met melanisme. Deze grijze zeehond is een donkergrijze grijze zeehond, met veel pigment, maar geen melanist.

Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen bestudeerde de beelden. Hij concludeeert ook dat het geen zeehond met melanise betreft. Van Dijk: "Het lijkt er op dat dit een heel donkere zeehond is, maar geen melanist. De grijze vlekken en op een paar plekken witte haren laten dat zien. Een melanistische zeehond zou echt volledig zwart zijn."

Er zit bij grijze zeehonden veel variatie in de kleur en jonge dieren kunnen zelfs erg licht of donker zijn.

Met de zeehond was verder niets aan de hand. Hij genoot van zijn verblijf op het strand en hobbelde later weer het Amelander Gat in.

De beelden zijn van Harmen Wijnberg.

lees hier over het fenomeen Melanisme

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *