Dò’lke van de vuurtoren onder handen

HOLLUM – Deze week wordt het dò'lke van de vuurtoren onder handen genomen. Schildersbedrijf Kuurman hanteert sinds maandag de kwast en Hodij Coatings levert de verf. Het verfbedrijf uit Hoogeveen leverde ook de verf voor de schacht. Maandag werd met het schilderwerk van het top van de vuurtoren gestart. Het werk is aan het einde van de week klaar. De kleur van het topje van de toren krijgt een iets andere rode kleur dan de schacht. Van oudsher heeft het dò'lke het rood van de boeien op zee. Dat rood werd niet doorgetrokken naar de banen.

Vuurtorenschacht

In december 2016 en januari 2017 werd de vuurtorenschacht van de landmark van Ameland volledig rood en wit overgeschilderd. De toren staat er sindsdien weer prachtig glimmend bij. Behalve het topje, dat nog mat was en wat kale plekken vertoonde. Bij navraag bij gemeente en Rijkswaterstaat bleek dat er wat onduidelijkheid was wie nu verantwoordelijk is voor de verfbeurt van het topje. RWS zei dat de gemeente de opdrachtgever moest zijn en de gemeente noemde RWS als verantwoordelijke voor de koepel. De eigendomssituatie zit wat ingewikkeld in elkaar.

Rode mutsje

De gemeente heeft het even uitgezocht: "De in en op de toren aanwezige apparatuur ten behoeve van de zeeverkeerspost en het markeringslicht en alles wat daartoe in de meest brede zin toe behoort zijn eigendom van het Rijk. De top zelf is onderdeel van de vuurtoren als bouwwerk en eigendom van de gemeente." Niet RWS, maar de gemeente moet het rode mutsje onderhouden. 

Geen steiger

Voor het schilderen van het dò'lke is geen steiger nodig. De steiger, die tot aan het lichthuis stond, werd in de eerste dagen van februari afgebroken.

het filmpje hieronder is van 1 februari 2017: de steigers zijn dan grotendeels afgebroken en de frisse toren komt tevoorschijn

lees hier meer over de Vuurtoren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *