‘Dodelijke windhoos’ – 50 jaar na de ramp op Ameland

LEEUWARDEN – Op de zomerochtend van 11 augustus 1972 werd Camping Duinoord op Ameland getroffen door een zware windhoos. Vier mensen kwamen om het leven, honderden vakantiegangers raakten gewond. Vijftig jaar later blikt FryslânDOK terug op een rampzalige dag, met slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners en andere getuigen. Ook meteorologisch is het een interessante vraag: hoe kon dit zomaar gebeuren? En was het toeval dat dezelfde camping in 1992 nógmaals te maken kreeg met een grote windhoos? De documentaire ‘Dodelijke windhoos’ van programmamaker Timo Jepkema is te zien op 2 en 3 juli bij NPO2 en Omrop Fryslân.

Het werd een van de grootste reddingsoperaties in de geschiedenis van de SAR. Helicopters brachten tientallen gewonde campinggasten naar de ziekenhuizen op de Friese vastewal, zo vertelt een helicopterpiloot die zelf meewerkte aan de reddingsactie.

Eén van de vier dodelijke slachtoffers was de 59-jarige kunstenaar Jaap Rusticus uit Buitenpost. Zijn schoonzoon beschrijft hoe de windhoos hun tenthuisje de lucht in blies. Hijzelf en de rest van de familie overleefden het.

Van de caravans, huisjes en tenten bleef weinig over. Kort maar zeldzaam krachtig was de windhoos van Ameland. En zó lokaal, dat mensen elders op het eiland niets in de gaten hadden. Voor de toeristen die het meemaakten was het een angstige en zeer ingrijpende gebeurtenis. Toch kwamen velen van hen daarna nog elk jaar terug op Duinoord.

FryslânDOK ‘Dodelijke windhoos’ – 50 jaar na de ramp op Ameland.

  • Zaterdag 2 juli NPO2 15.30 uur (herhaling 3 juli 13.10 uur)
  • Zondag 3 juli Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
  • FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *