Dit weekend: Reewildtelling 2019

NES – Het is weer reewildtellingtijd. Dit weekend worden er op Ameland reeën geteld door jagers, samen met andere vrijwilligers en medewerkers van natuurorganisaties. Er wordt drie keer geteld in één weekend en de cijfers worden gemeld bij de provincie. De coördinatie van de telling is in handen van de plaatselijke jagersvereniging, de wildbeheereenheid. Op Ameland is dat Wildbeheer Eenheid Ameland. Op het eiland werden in voorgaande jaren wel 250 reeën geteld. 

Doel van een goed reewildbeheer is een gezonde reewildpopulatie. Een populatie, die past bij de voedsel- en rustmogelijkheden in het gebied. Voorkomen van schade aan land- en bosbouw en het voorkomen van aanrijdingen zijn andere belangrijke aspecten, die meegewogen worden. De Faunabeheereenheid van de provincie bepaalt op grond van het vastgestelde Faunabeheerplan hoeveel reeën er kunnen leven. En dus ook hoeveel er worden geschoten.

Nederland heeft ruim 290 wildbeheereenheden (WBE’s). Iedere WBE besteedt gemiddeld bijna 270 uur aan de tellingen. De WBE’s verzamelen de telgegevens en voeren die in in een database. Die informatie komt bij de provinciale Faunabeheereenheid, die hier haar plan op maakt. 

 tik Reeën of Reewildtelling in bij ZOEKEN om er meer over te lezen

lees hier meer over Reeën

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *