Diepzeekreeften op de Waddeneilanden

NES – Afgelopen week werden er een paar noorse kreeften op het strand van Texel gevonden. De dieren leefden nog. Zo af en toe spoelen deze zeedieren in onze contreien aan. Vorig jaar werden er enkele op het strand van Ameland gevonden en in 2007 en 2008 werd er ook al eens melding gedaan van deze uitheemse kreeftsoort.

Winne Dijksman vond vorig jaar 23 september tijdens een strandwandeling een nog levend kreeftje tussen de miljoenen schelpen die toen op het strand waren aangespoeld. Hij lag tussen paal 21 en 22 op het Noordzeestrand. Het zou om een noorse kreeft gaan, een soortgenoot van de kreeft die 20 september van vorig jaar de krant haalde. Toen vond Arnold Tulp uit Nijega ook een levende kreeft op het Amelander strand. Deze kreeftensoort spoelt sporadisch aan en is een diepzeekreeft die op tientallen meters tot wel 800 meter diepte leeft. Hij wordt ook wel aangeduid als langoustine of scampo.

In de Leeuwarder Courant werd het vermoeden gepubliceerd dat het dier door vissers is gevangen en dichtbij de kust overboord is gekieperd.

lees hier meer over massastrandingen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *