De Zwaan

HOLLUM – Herberg De Zwaan is een herberg met geschiedenis. Waar de Oranjes met enige regelmaat een bezoek brengen, de mannen van de reddingboot gelag komen halen, de heren van de Heerskamer een krat legen, de Gromkes blazen en waar zelfs in alle drukte een duif wil broeden.

In 1772 liet Johannes Tjalling Swart het deftige Heerenlogement bouwen. Zijn tijdgenoot, de Amelander geschiedschrijver Cornelis Sorgdrager, omschreef het gebouw als volgt in zijn dagboek: ‘Een deftige Herberg, zijnde een dwarshuis. Met blauwe steen opgaande stoep. Breed vijf herbergramen zijnde het huis, beneden voorzien van twee ruime benedenkamers, een keuken met fornuis en put en regenwaterbak. Die nog steeds in het zicht is voor de bar. Ruime kelder. Tevens twee royale bovenkamers. Alle kamers voorzien van één of meer bedsteden’. Het Heerenlogement is gebouwd op de fundamenten van Herberg De Rode Leeuw. Het interieur was in Rococostijl, een achttiende-eeuwse modestijl die gebruikelijk was voor herenhuizen. De linker benedenkamer was de Heerenkamer, in de volksmond de Heerskamer. Het was de deftigste kamer van het logement en is tot op heden in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

De Heerskamer is een prachtig voorbeeld van de sobere Noord-Nederlandse Rococostijl, ook wel boerenrococo genoemd. Voor Hollumers had de Heerskamer een belangrijke functie; er werd zitting gehouden door de notaris en de dokter. En als de heren van de Bank van Lening naar Ameland kwamen, hadden ook zij zitting in de Heerskamer.

Tijdens de tweede wereldoorlog was de Herberg opgeëist door de Duitsers. De Heerskamer werd de werkkamer van de commandant. Het interieur is tijdens deze belegering enigszins veranderd. De bedsteden werden archiefkasten die zowel aan de voor- als aan de achterkant geopend konden worden. De deuren kregen raampjes.

De Heerskamer is altijd open voor bezichtiging. Wie in de mooie kamer wil eten kan de kastelein een verzoek doen.

Tegenwoordig wordt de Heerskamer wekelijks gebruikt door De Hollumer Gromkes. Het dweilorkest oefent er elke dinsdagavond.

Eens in de maand is de Heerskamer het terrein van de Heren van de Heerskamer. Zij drinken er een glaasje, eten er een hapje en bespreken de zaken des levens.

Duif nestelt bij Zwaan

Boven het uithangbord van De Zwaan zit een duif op nest. Het is een fanatieke broeder, want hij strijkt per seizoen drie keer op het nest neer om de eitjes uit te broeden. Vorig jaar heeft de duif het stekje bij de Zwaan ontdekt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *